Războiul? Atât de simplu și de dureros!

Cât de departe suntem de războiul din Ucraina? Pe hartă, la doar trei, patru degete, în funcție de locul la care ne raportăm: Lugansk ori Crimeea. Iar distanța ar putea fi și mai mică, în cazul unei invazii rusești în Moldova. În timp, la câteva minute, atât cât are nevoie o rachetă rusească să survoleze spațiul nostru aerian și implicit pe cel al NATO. Anul trecut în vară mă gândeam la Zdob și Zdub și la cât de mult a crescut fetița lui Stratan, cea care îl aștepta pe Ghiță seara la portiță. Acum mă duc cu gândul la război.

Astăzi am suficiente motive să o fac. Provocările din Kosovo și Moldova, care nu par deloc întâmplătoare, pot transforma din nou Balcanii într-un butoi cu pulbere. Maia Sandu vorbește de existența unui „plan de subminare a țării, cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici.”. Și mai vorbește Maia Sandu despre existența unor documente ce conţin „instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru.”.

Sincer, nu cred că președintele Moldovei bate câmpii în privința scenariilor despre care tot vorbește de câteva luni. Moldova nu e membră UE, nici NATO și nici măcar o putere economică în stare să rupă gura burgurilor occidentale. Chiar dacă este așezată strategic din punct de vedere geo-politic, la armata pe care o are și la armamentul din dotare este greu de crezut că va putea să facă față mai mult de trei zile unui invadator de talia Rusiei. Dacă se va întâmpla ca Putin să dea ordin de invadare a Moldovei, sub pretextul protejării etnicilor ruși, acela va fi momentul începerii războiului și pentru noi. Momentul în care ar trebui să arătăm Europei că suntem la fel de moldoveni ca românii dincolo de Prut. Că podurile de flori din anii ’90 n-au fost doar de ochii lumii.

La cum se desfășoară lucrurile în jurul nostru totul este posibil. Mai mult ca oricând, războaiele de astăzi nu au nevoie de prea multă pregătire să te trezești dimineața cu ele la tine acasă. O comandă „greșită” și câteva minute de zbor al unei rachete a morții. Asta e tot. E atât de simplu și de dureros…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/