Război Rusia-Ucraina. Tânăr basarabean: „Sunetele exploziilor s-au auzit până la Chișinău”

nexta ucraina
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Este a noua zi de război în Ucraina. Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost bombardată intens în noaptea de joi spre vineri. Oamenii din Republica Moldova sunt speriați, mai ales că zgomotele produse de explozii s-au auzit până la Chișinău, încă din primele zile.

Maia Sandu a declarat stare de urgență în Republica Moldova în 24 februarie. Măsurile se mențin încă și nu se știe pentru cât timp. Situația devine și mai problematică din cauza dezinformării. Multe dintre informațiile propagate de mass-media rusească ajung la urechile basarabenilor.

„Încă suntem în stare de urgență. Ca o noutate, toate zborurile sunt anulate. Și eu momentan sunt în Basarabia. Am ajuns în această dimineață și voiam să plec luni în Timișoara, însă spațiul rămâne închis până la sfârșitul stării de urgență. Nu știm încă pentru cât timp, nu avem o dată. Luând în considerare că suntem în stare de urgență, lumea nu că ar fi divizată în două tabere, dar este neinformată. Multe dintre canalele de televiziune sunt vechi, rămase de pe vremea Comunismului, lumea a rămas cu o ideologie veche și cumva, ce se propagă în Rusia pe mass-media ajunge în mare parte și la noi. Lumea e dezinformată și are o părere eronată, poate că părerea noastră a celorlați e eronată de ceea ce se întâmplă. Eu vreau să îmi mențin o poziție neutră. Dar nu rămân mulțumit de vorbele pe care le-am auzit. Am auzit atâtea vorbe aiurea încât îmi e rușine”, a spus Vlad Mereneanu, un tânăr basarabean, student la Universitatea Politehnica din Timișoara.

O temă sensibilă este legată de Transnistria, în cazul căreia există riscul de a deveni parte din ecuația de invazie a Rusiei. De altfel, apărarea Republicii Moldova în cazul înaintării trupelor rusești s-ar solda cu un eșec. Argumentele sunt legate de forța armatei, mult mai slabă decât a Ucrainei și de lipsa curajului din partea populației.

„Oamenii sunt speriați într-o oarecare măsură. În primele zile, când au început atacurile, zgomotele produse de explozii se auzeau până în Chișinău și în nord se auzeau foarte clar sunetele exploziilor. Noi avem avem și acel teritoriu problematic, Transnistria. Care în mare parte ține de Rusia, ei în mare parte au avut părerea și viziunea lor asupra teritoriului și asupra identității lor. Și de când au apărut ideile de aderare atât al Ucrainei, cât și al Republicii Moldova, teritoriul va rămâne între noi, dacă va decide să rămână independent. Iar asta este o problemă enormă. E o problemă care ar putea da situația peste cap la un moment dat.  Lumea se teme că ceea ce e în Ucraina ar ajunge și în teritoriul nostru și nimeni nu își dorește acest lucru. Mai ales că forța noastră armată e de 20 de ori mai mică decât a Ucrainei. În plus, noi nu suntem atât de curajoși ca ucrainenii. Și teritoriul e mai mic. Lumea nu e curajoasă, mulți au fost de partea Rusiei. Au avut frustrări și față de ucraineni”, a mai spus Vlad Mereneanu.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Potrivit datelor vehiculate în mass-media, peste 65.000 de refugiați ucraineni ar fi rămas în Republica Moldova de la izbucnirea conflictului. Primesc sprijin din partea locuitorilor, la fel cum se întâmplă și în România. Se discută însă și despre problemele pe care le creează o parte din totalul celor care fug din calea războiului.

„Sunt foarte mulți refugiați. Și aici apar probleme deoarece într-o parte vezi refugiați care au nevoie de ajutor, vin pe jos, iar în altă parte vezi refugiați care vin cu niște mașini de lux pe care nu le-am mai văzut acum Republica Moldova. Se cazează în hotelurile cele mai bune din Chișinău și fac probleme. Scandaluri reale și se comportă urât. Dar acesta este un procent foarte mic de refugiați. Cei mai mulți au nevoie de ajutor și noi ne dorim să îi ajutăm și mă bucur enorm să statul nostru și România și toți care am fost am reușit să ajutăm cu ce am putut. Când văd că apar tot mai multe noutăți, multe dintre ele nedrepte despre comportamentul refugiaților ucraineni putem spune că răul a învins. Dacă doar asta vedem, în loc să ne uităm la partea pe care ar trebui să o ajutăm. Și îmi pare foarte rău de situația asta. Vămile prin care vin sunt full. Traficul este foarte mare. Prietena mea a venit de la o vamă, Albița, aflată spre centrul Moldovei unde înainte se stătea cel mult 50 de minute, acum ea a stat trei ore și jumătate în vamă”, a mai povestit tânărul basarabean.

Sursa foto: Nexta Tv/Twitter

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/