Râurile din Munții Țarcu nu scapă de amenințarea microhidrocentralelor!

În luna iunie a acestui an trei râuri montane din masivul Țarcu erau amenințate cu construcția unor microhidrocentrale care ar fi făcut una cu pământul habitatul natural. Cu toate că sfârșitul lunii august aduce vești bune pentru iubitorii de natură, odată cu interzicerea microhidrocentralelor, râurile din Țarcu nu scapă de amenințare.

Și asta pentru că proiectele care vizează construcția unor microhidrocentrale pe râurile în cauză au fost aprodate chiar înainte de introducerea noii legi care interzice astfel de investiții extrem de nocive pentru mediu.

 Microhidrocentralele au fost excluse din Acordul de Parteneriat dintre România și Comisia Europeană care va dicta dezvoltarea socio-economică a României prin fondurile europene, în perioda 2014-2020. De asemenea, construcțiile extrem de nocive pentru habitatul natural ar urma să fie excluse și din Programul Operațional Infrastructura Mare, document strategic ce cuprinde seturi de măsuri punctuale de investiții în domeniile transport, mediu, energie și schimbări climatice.

Eliminarea de la finanțare a microhidrocentralelor, sector care s-a dezvoltat mai ales în ultimii doi ani într-un mod necontrolat și cu efecte de mediu și socio-economice grave la nivelul întregii țări, este un demers pentru care organizațiile de mediu au luptat intens.

Campania națională „Râurile de munte: ultima șansă”, derulată de WWF-România la finalul anului 2013, a mobilizat organizații și asociații de pescari, cercetători și profesori universitari, grupuri de turism montan și ecoturism din toată țara și 20.000 de români iubitori de natură care au semnat petiția pentru stoparea autorizării MHC-urilor în condițiile legale existente.

Astfel, anul acesta ar trebui emis un Ordin comun de Miniștri (Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și Departamentul Ape, Păduri și Piscicultură) prin care se va dispune crearea unor zone de protecție la nivel național, unde nu vor mai fi permise investițiile de acest tip și a unor zone unde vor fi permise, dar numai cu respectarea unor condiții de conservare stricte.


Comments

  1. Alexandru Nemoianu says:

    O veste superba! Se pune capat distrugerii sistematice a habitatului din Banatul monat.Aceasta frumusete fara egal nu putea sta la voia unor “primari” gen Pavel Verindean si alti eisdem farinae.

  2. Cristi says:

    Cu timpul hidrocentralele vechi vor trebui inchise si barajele lor vor fi dinamitate, orice baraj e garantat maxim 100 de ani dupa care devine nesigur ! Daca aceste organizatii care “chipurile” salveaza natura se vor opune construirii de noi baraje vom ajunge ca in 50-100 de ani sa traim in bezna la lumina lumanarii ! Sa nu uitam ca energia solara sau eoliana nu se pot inmagazina dar apa da ! Bine daca nu vor hidrocentrale sa construiasca aceste “organizatii” inca o centrala nucleara !

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/