Cum scade pe hârtie rata șomajului în Caraș

Oficialii de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt de părere că pentru anul 2012, soluția de angajare a șomerilor rămâne urmarea unui curs de recalificare profesională. Rata șomajului a fost în luna decembrie de 5,38%, mai mică decât în aceeași perioadă a anului 2010 cu aproape 4 procente.

Deși numărul joburilor scoase la concurs de AJOFM se menține scăzut pentru piața din Caraș-Severin, unde numărul șomerilor este de ordinul miilor, rata șomajului scade constant. Lucrurile însă, stau chiar atât de bine. Asta, în ciuda statisticilor optimiste. Explicația pentru diminuarea considerabilă a ratei șomajului este cât se poate de sumbră. „Rata șomajului se calculează în funcție de numărul șomerilor care sunt în plată. Mulți dintre ei au ieșit din perioada de indemnizație”, a spus Caius Isac, directorul AJOFM Caraș-Severin. Acesta a explicat că o contribuție importantă, totuși, ar fi avut-o și dezvoltarea pieței muncii la Caransebeș și la Moldova Nouă. Oficialul AJOFM este optimist și pentru perioada următoare în ce privește soarta stațiunii Băile Herculane. „Acolo, lucrurile sunt puse la punct și urmează ca într-un an să fie gata lucrările la Aquaparc, astfel că se vor crea noi locuri de muncă. Pentru Reșița, șansa este turismul”, a adăugat directorul.

Cursuri de recalificare
Ca să vină în întâmpinarea șomerilor, Agenția continuă și în acest an organizarea cursurilor de formare și recalificare profesională. „În luna ianuarie vom organiza trei astfel de cursuri. Avem un plan de formare profesională a 600 de persoane”, spune Ileana Lința, responsabil de managementul pieței muncii în cadrul AJOFM. Aceasta a admis totuși că, în ciuda cursurilor pe care le-au urmat șomerii în 2011, numai 69 de persoane au reușit să se încadreze în câmpul muncii. „Probabil, criza a fost de vină. Noi formăm oamenii, însă dacă nu este ofertă pe piața muncii, nu avem ce face”, a adăugat aceasta.