Tot mai multe firme ies din insolvență

În dosarele Registrului Comerțului, numărul firmelor radiate sau suspendate crește dramatic. Cu toate acestea, situația nu este chiar atât de neagră. Comparativ cu anul trecut, în anul 2013 s-au înregistrat scăderi îmbucurătoare în ceea ce privește numărul firmelor care se află în insolvență.

Statisticile arată că numărul de investitori este constant în creștere, chiar dacă nu este vorba aici de numere revoluționare. O creștere de aproximativ 5% au înregistrat nou înființate. Totuși, acest aspect este pe cât de îmbucurător pe atât de sensibil. Chiar dacă numărul firmelor lor crește, asta nu atrage automat după sine și o creștere a economiei. Societățile comerciale nu sunt neaparat și funcționale. Multe dintre ele sunt fie radiate, lichidate, în insolvență sau suspendate. Ele, practic, există în dosarele Registrului Comerțului, dar au câte o problemă, de multe ori ,,letală”.

Numărul care indică cel mai bine situația investițiilor la nivel de județ este numărul acelor firme care sunt active din punct de vedere juridic, adică acele firme care funcționează. Numărul acestora depășește 1200 de firme pentru perioada ianusrie-august 2013, deci cu 8% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

,, În perioada aceasta, față de aceeași perioadă a anului 2012, avem o creștere cu aproximativ 5% la înmatriculări de noi firme. Aici există și problema că firmele pot avea mai multe stări, se pot afla în funcțiune, în dizolvare, lichidare, insolvență, ele există, dar au o câte o problemă. Mai sunt și acele firme radiate, care se închid. Mai avem o cifră cu privire la profesioniștii activi din punct de vedere juridic, adică cele care funcționează. Și aici se înregistrează o creștere cam de 8 %”, a declarat Valentin Popa, director la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

O problemă o constituie și firmele cu activitate suspendată. În situația în care o firmă nu are activitate, aceasta va fi automat suspendată. După o perioadă de trei ani, se poate alege varianta închiderii firmei sau, după caz, continuarea activității în condiții normale. Anul 2013 s-a lovit de o creștere în ceea ce privește atât firmele suspendate, cât și cele radiate.

Problema cea mai mare cu care se confruntă județul, și anume insolvența, pare să se îndrepte spre un viitor mai puțin sumbru decât până acum. Un număr de aproximativ 60 de firme au ieșit din insolvență de anul trecut până în prezent.

Insolvența de la UCMR încă ține în aer economia județului

,,Și Hidroelectrica, și UCMR ies din insolvență!”. Aceasta a fost declarația președintelui Consiliului Județean Sorin Frunzăverde, la începutul verii. De atunci și până acum, însă societatea a trecut prin multe schimbări, iar soarta uzinei urmează să se schimbe. Estimările făcute în acea perioadă de către oficialii județului au fost că, pe termen lung, șansele ca UCMR să renască sunt tot mai mari. Totuși, procesul de salvare a uzinei va fi unul de lungă durată și se va întinde pe parcursul câtorva ani.

La sfârșitul lunii august, Guvernul Ponta a aprobat un memorandum prin care a acceptat să convertească datoriile societății în acțiuni. Aceste datorii au fost transferate, practic, de la ANAF la Autoritatea de Administrare a Activelor Statului. Procedurile adoptate, spun oficialii, sunt în favoarea societății, a orașului, dar și a economiei locale, și așa destul de instabilă.

,,La UCMR vor ajunge bani, iar oamenii vor avea de lucru. La Reșița, în primavară, ar fi din nou 1.600 de angajați, în situația în care acum cei mai mulți dintre ei sunt în șomaj tehnic. Practic, locurile de muncă ale oamenilor vor fi salvate!”, a explicat luna trecută parlamentarul Ion Mocioalcă, președintele Comisiei de Ordine Publică și Apărare Națională din Camera Deputaților, pentru Express de Banat.

Rămâne de văzut dacă fostul colos industrial va fi capabil să se ridice din țărâna în care s-a afundat tot mai mult în ultimii ani. Un lucru este cert. În forma în care Guvernul și-a propus să îl salveze, UCMR își va pierde personalitatea juridică, ceea ce înseamnă că, odată întocmită întreaga maculatură la nivel central, societatea scapă de insolvență, chiar dacă nu prin forța proprie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/