Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 este un proiect național, susține senatorul USR de Timiș Raoul Trifan. Potrivit acestuia, pentru succesul proiectului, evenimentele de anul viitor nu trebuie privite printr-o prismă politică. În context, parlamentarul face un apel la o colaborare reală și de bună-credință între autoritățile locale și cele centrale.
Proiectul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este unul dintre puținele proiecte care se ridică deasupra clivajelor din societate, susține senatorul Raoul Trifan, care are potențialul de a prezenta România într-o lumină bună pe scena europeană.
„Acest proiect nu ține doar de Timiș sau de Banat, pentru că prin felul în care va fi organizat România va fi evaluată de sute de mii de cetățeni străini care vor vizita Capitala Banatului anul viitor. Tocmai din această cauză, evenimentul nu trebuie privit printr-o prismă politică. Nu contează cine este primarul orașului-gazdă, nu contează cine este președintele consiliului județean timișean, tot ce contează este reputația României și dovada că avem capacitatea să ducem la bun sfârșit, cu competență și onoare, imensa responsabilitate pe care o reprezintă acest titlu. De felul în care Capitala Culturală va fi organizată depinde imaginea României în Europa și dincolo de granițele ei.”, argumentează parlamentarul USR.
Raoul Trifan mai spune și că în susținerea proiectului trebuie să existe o colaborare reală și de bună-credință între autoritățile locale, indirect însărcinate cu organizarea evenimentului, și cele centrale – care au pârghiile și fondurile necesare unei bune desfășurări. „În spiritul coabitării și cooperării pe care Capitala Culturală le promovează, trebuie ca toți să punem umărul și să facem tot posibilul pentru ca acest proiect să fie un real succes pentru România.”, a concluzionat acesta.
Declarațiile vin în contextul în care senatorii au adoptat, în 7 februarie, legea care aprobă ordonanța privind susținerea financiară a programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Deputații vor avea ultimul cuvânt asupra documentului. Ordonanța adoptată de Guvernul României în 28 decembrie 2021 adaptează termenele cuprinse în actul normativ care reglementează modalitatea de implementare a programului, ca urmare a deciziilor instituțiilor europene. Documentul cuprinde și măsurile necesare și oportune pentru asigurarea unei implementări eficiente a acestei acțiuni europene în 2023.