Tainele naturii au fost deprinse de elevii din Timișoara alături de cei de la liceul din Teregova și de la școlile gimnaziale din Armeniș, Zăvoi, Măru și Glimboca.
Unitățile de învățământ, alături de Salvamont Caraș-Severin, au fost partenerii Asociației Altitudine Filiala Banat în derularea celei de-a zecea ediții a proiectului „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu”. Timp de șase luni, în perioada aprilie-septembrie, au avut loc ateliere despre păsări și șerpi cu biologi voluntari, tabere, excursii în teren, drumeții și circuite cu bicicleta.
Atelierele s-au desfășurat atât în vecinătatea Timișoarei, acolo unde 24 de căsuțe pentru pițigoi și păsări mici au fost făcute și amplasate în Pădurea Verde, dar și în Munții Țarcu. Tabăra a avut loc la Poiana Mărului, unde 20 de elevi au deprins cunoștințe despre reciclarea deșeurilor, tehnici tradiționale, orientare pe teren, prim ajutor, tiroliană, tir cu arcul, activități acvatice explorând lacul din Poiana Mărului alături de Clubul Sportiv Nautic Banat.
Excursiile din teren și drumețiile au vizat vârfurile Cozia și Țarcu iar traseele cu biciclete au înconjurat lacul Rusca Teregova. Copiii au desfășurat și ieșiri cu caiacul pe lacurile de la Poiana Mărului și Rusca Teregova. „Copiii și-au depășit temerile și au dobândit noi abilități în cadrul unor ateliere de cățărat la Turnul lui Liman și escaladă pe Cheile Carașului, iar în tabăra Ranger Junior voluntarii au amenajat și o tiroliană pe corzi în cadrul atelierelor. În cadrul acestei ediții, au fost adaugate trei panouri informative traseului tematic Poveștile Pădurii spre Cabana Cuntu, cu informații noi despre geneza masivului Țarcu Godeanu și pădurile virgine și cvasivirgine din Valea Olteana, puse sub protecție integrală din 2016”, se arată în comunicatul semnat de Loredana Ștefănuț.
Ediția 2024 a proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munții Țarcu a fost finanțată de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. În cele zece ediții de până acum, peste 2.650 de elevi au participat la activități diverse. De asemenea, 250 de elevi au participat la tabere Ranger Junior în Munții Țarcu, opt dintre ei reprezentând Situl Natura 2000 Munții Țarcu la taberele internaționale ale rangerilor juniori organizate de Federația Europarc în diferite parcuri naționale din Europa începând cu 2012.