Radioterapia stereotactică, una dintre cele mai avansate metode de radioterapie, este disponibilă pentru pacienții oncologici ai Centrului OncoHelp Timișoara.
Radioterapia stereotactică sau stereotaxia este considerată și una dintre cele mai precise proceduri. Tehnica oferă bolnavilor o opțiune minimum invazivă, cu efecte secundare reduse și o rată mare de succes.
„Stereotaxia permite administrarea unei doze semnificativ mai mare de radiație, cu o precizie ridicată, într-o ședința sau un număr mai mic de fracțiuni, la nivelul tumorilor cu volum redus. Rolul ei este important mai ales pentru anumiți pacienți metastatici care, până nu demult, cu ajutorul radioterapiei, beneficiau de un tratament ce doar le ameliora simptomele. Acum au la dispoziție un tratament ablativ, un tratament ce are capacitatea de a distruge metastazele în totalitate”, spune dr. Ana Dulan, medic specialist radioterapeut Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.
Spre deosebire de radioterapia clasică, prin care este iradiată o zonă extinsă în jurul tumorii și care poate necesita săptămâni întregi de tratament, radioterapia stereotactică permite finalizarea tratamentului în câteva ședințe, datorită dozelor ridicate administrate direct leziunii țintă.
Metoda se aplică, cel mai adesea, în tratarea metastazelor, dar și a anumitor tumori primare în stadii incipiente precum cele cerebrale, pulmonare sau hepatice.
„Pentru metastazele cerebrale, stereotaxia oferă o opțiune neinvazivă, în asociere sau independentă chirurgiei. Aceasta poate fi utilizată pentru a trata atât metastaze unice, cât și multiple, protejând în același timp funcțiile cognitive. De asemenea, această metodă este recomandată pacienților care nu pot fi operați din cauza localizării tumorale. Tratamentul este rapid și eficient, contribuind la încetinirea evoluției bolii și la prelungirea vieții pacienților”, spune dr. Daniela Sandu, medic specialist radioterapeut Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.
Prin această procedură se poate controla și creșterea tumorii pe o perioadă mai lungă de timp, contribuind la o calitate mai bună a vieții.
„Primul pas, pe care ni l-am propus după achiziționarea noilor aparate de radioterapie a fost introducerea radioterapiei stereotactice. Am reușit să realizăm acum acest lucru, să oferim unor pacienți cu cancer opțiunea unui tratament mai precis, mai eficient și cu mai puține efecte secundare. Cu ajutorul unor asemenea tehnologii avansate, putem să distrugem celulele tumorale cu o precizie extrem de ridicată, protejând în același timp țesuturile sănătoase. Deci, vorbim nu doar de un tratament mai precis al tumorii, ci și de eficiență crescută, datorită dozelor mari, numărului scăzut de ședințe de tratament și, evident, o recuperare rapidă grație tratamentului minim invaziv”, explică prof. dr. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.
Selecția pacienților care pot beneficia de o asemenea procedură se face de către comisia multidisciplinară ce funcționează în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp ținându-se cont în primul rând de localizarea tumorii, de dimensiunea ei și de stadiul bolii.