Radio (PSD) Reșița, pe 105,6 FM, cu Codrin Ștefănescu la butoane!

Managerul radioului public din Reșița a dovedit în instanță, dar și în fața Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, că s-a încercat mazilirea sa și impunerea pe linie politică la comanda postului a unor unelte de partid!

Laura Sgaverdea a dezvăluit manevrele, presiunile, imixtiunile și ilegalitățile care s-au făcut pentru îndepărtarea sa de la Radio Reșița pentru a face loc oamenilor PSD-ului la acea vreme. A spus-o public, dar s-a adresat și tuturor instituțiilor abilitate: Tribunalului, Parchetului, Parlamentului și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Tribunalul Caraș-Severin i-a dat deja dreptate în primă instanță. A fost retrogradată abuziv din funcția de manager. La DIICOT există în lucru un dosar ce vizează un ditamai grupul infracțional organizat. Până la finalizarea urmăririi penale s-a pronunțat deja Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care i-a dat dreptate tot Laurei Sgaverdea.

La finele lui 2019, managerul Radio Reșița a înaintat CNCD o plângere în care a arătat că este discriminată și hărțuită de către angajator, adică de către Societatea Română de Radiodifuziune. A prezentat o mulțime de motive și dovezi. În principal a susținut că este discriminată în comparație cu alți colegi manageri de posturi regionale, că președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, a numit temporar un redactor-șef fără să consulte și managerul radioului, „conferindu-i acestuia atribuții care încalcă flagrant atribuțiile unui redactor-șef din SRR, oferindu-i posibilitatea nesubordonării față de manager”. În plus, toate competențele economice ale managerului i-au fost delegate tot redactorului-șef. Laura Sgaverdea a mai arătat că, astfel, mare parte dintre atribuțiile managerului au fost anulate, rolul acestuia devenind mai degrabă unul decorativ. S-a simțit discriminată când Georgică Severin, prezent la Reșița, a convocat o ședință cu angajații Radio Reșița, la care ei nu i s-a permis accesul. Despre discriminare și abuz vorbește Laura Sgaverdea și mai departe. Amintește în acest sens de presiunile făcute de portavocile de partid impuse politic în redacția radioului.

leader board 728 x 90 px

Cel mai important este însă altceva. Laura Sgaverdea vorbește cu subiect și predicat despre amestecul și influența unor lideri politici în politica editorială a postului public Radio Reșița. „Hărțuirea la locul de muncă a debutat în urma difuzării unor emisiuni în cadrul cărora au fost prezenți membri ai unor diferite partide politice. Codrin Ștefănescu s-a sesizat despre faptul că postul public de radio este prea echilibrat, echidistant și independent, care permite tuturor membrilor societății, fără discriminare, să își expună părerile public. Ca urmare, s-a decis înlăturarea mea de la conducerea postului și înlocuirea cu o persoană total obedientă PSD. La începutul lunii aprilie 2019, Codrin Ștefănescu i-a cerut direct, pe linie de partid, președintelui Georgică Severin, schimbarea mea de urgență! Astfel, fără vreun motiv real și obiectiv, s-a decis schimbarea mea din funcție cu un personaj controversat, aservit PSD”, a subliniat Laura Sgaverdea, care a fost umilită, în cel mai grosolan mod, în repetate rânduri, de angajații postului, instigați de cei care au încercat să transforme Radio Reșița în post public de propagandă PSD.

Georgică Severin s-a apărat în fața CNCD spunând că nu are nicio legătură independența editorială cu atributul de ordonator de credite, că fiind în curs o cercetare disciplinară ce o viza pe Laura Sgaverdea era firesc să nu participe la ședința respectivă și că toate cele învederate de manager nu sunt discriminări, ci aspecte ce țin de dreptul muncii. Mai mult, Severin a precizat că plângerea Laurei Sgaverdea „abundă de fapte ce nu corespund realității”. Pretinde că nu a participat la nicio întâlnire în care să i se ceară schimbarea Laurei Sgaverdea și că el nu a făcut niciun demers din care să rezulte hărțuirea acesteia. Nu există vreo urmă de discriminare, mai subliniază Severin, nici în cercetarea disciplinară a managerului Sgaverdea, aceasta fiind rezultatul reclamațiilor a 21 de salariați ai postului.

Colegiul Director al CNCD a găsit însă altceva. Asupra Laurei Sgaverdea a fost aplicat un comportament discriminator! Nu și-a mai putut exercita atribuțiile specifice din fișa postului, iar președintele director general Georgică Severin a delegat competențele economice redactorului-șef fără ca acesta să îndeplinească condițiile necesare.

Fapta lui Georgică Severin constituie un comportament discriminator față de Laura Sgaverdea, „aceasta suferind un tratament discriminator în raport cu ceilalți colegi, manageri de studiouri teritoriale, prin modificarea atribuțiilor de serviciu, restrângerea lor, fiind în imposibilitatea de a-și exercita obligațiile și responsabilitățile conferite prin fișa postului. (…) Partea reclamată nu a făcut dovada, prin punctul său de vedere, că tratamentul diferențiat aplicat petentei nu a avut la bază criteriile invocate de către petentă, în mod deosebit cel privind neapartenența politică”.

În concluzie, Laura Sgaverdea a fost discriminată de SRR, de Georgică Severin. Drept urmare, acesta din urmă a fost amendat cu 2.000 de lei. Mai grav este însă altceva. Radio Reșița, reperul tău cotidian, a slujit interese de partid! Pe bani publici!