Puțini, obosiți și prost plătiți, medicii evită gărzile în Spitalul Județean de Urgență Reșița!

upu resita duce lipsa de medici de garda

Decesul unui pacient de 57 de ani în Unitatea de Primiri Urgențe după ce a așteptat 3 ore și jumătate să fie preluat de un medic dezvăluie o boală gravă a sistemului public de sănătate din Caraș-Severin.

Asigurarea serviciului de gardă prin rotație, când cardiolog, când medic internist, cunoscut drept gardă comună, nu e de dorit și s-ar putea dovedi că a făcut diferența între viață și moarte.

Managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Reșița, Cosmin Librimir, spune că, în momentul de față, nu prea poate fi altfel. Și asta în primul rând din cauza numărului redus de medici pe cele două secții. Dar mai sunt și alte aspecte care au obligat la acceptarea de gărzi comune Cardiologie – Interne.

Este o problemă de sistem, sunt niște factori total nefavorabili, în sensul că gărzile într-un spital sunt plătite la valoarea salariului din perioada 2000 – 2017, adică la nivelul salariului cel mic, nu la salariul cel mare. Și atunci, medicul, normal, își dorește să facă una, maximum două, pentru că nu rentează.”, e unul dintre aspectele la care face referire Librimir.

Gărzile de la domiciliu, telemedicina în radiologie, ar putea fi o soluție. Poate nu cea mai bună și nici cea mai ieftină, dar tot ar fi altceva decât fără cardiolog sau internist în spital în caz de urgență. „Radiologul, dacă îmi stă acasă și nu își face garda, dar e activ ca și cum ar fi în gardă și dă rezultate, câștigă mult mai bine decât la gardă.”, explică managerul.

Medicii nu vor să facă foarte multe gărzi, recunoaște Librimir, dar nu numai din cauza banilor puțini cu care sunt plătite acestea, ci mai ales din cauza suprasolicitării. „În principiu, nu au această posibilitate, de a refuza să facă gardă, dar în momentul în care sunt puțini intervine oboseala. De exemplu, la Ginecologie stăm în 4 medici. În cele 30 de zile vin foarte multe gărzi și atunci medicul devine obosit. Conform legii, dacă sunt mai mult de 5 medici pe secție, poți să dai drumul la o gardă fără nicio problemă. La 5 medici îți vin 6 gărzi. Eu zic că la 6 gărzi e rezonabil, spre deosebire de 8-9 gărzi pe lună. Din păcate, avem gardă comună Cardiologie cu Interne pentru că e lipsă de medici. Normal e să fie garda de Cardiologie separată de garda de Interne, este anormal să nu ai cardiolog de gardă. Rezolvarea este să se facă gardă de cardio. Și, cu puțin noroc, sperăm că o să avem înainte de sfârșitul anului”, a mai spus Cosmin Librimir la Express Live.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/