Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost marcată destul de modest la Reșița. Doar 24 de cetățeni au întins brațul pentru a salva o viață. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Reșița spune că suntem la jumătate față de media recomandată.
Reșița, municipiu reședință de județ unde se află cea mai mare unitate medicală din Caraș-Severin, nu găsește destui donatori ca să întâlnească cerința locală de sânge. Centrul de Transfuzie face schimburi reciproce cu Timișoara și Arad ca să asigure necesarul. Media de donatori este la mai puțin de jumătate față de cât ar trebui. Deși Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița a apelat la instituțiile publice ale orașului pentru a promova evenimentul de astăzi, se pare că rugămintea a intrat pe ușă și a ieșit pe fereastră. Rezultatul: zero mobilizare de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge!
„Avem mai puțini donatori decât ar trebui să fie. Media de donatori este de 10-12 pe zi. Asigurăm necesarul spitalelor, dar cu greu și trebuie să facem schimburi reciproce cu Centrul Regional de la Timișoara și Centrul de Transfuzie din Arad. După părerea mea, ar trebui să avem o medie de 25-30 de donatori pe zi. Am avut și 40 când oamenii s-au mobilizat și au donat pentru un pacient. Avem 2.502 donatori fidelizați care donează în mod regulat. Astăzi au venit 24, mă așteptam la minimum 30, fiind Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Noi am apelat la majoritatea instituțiilor publice: la Poliție, la ISU, la Protopopiatul Reșița, Prefectură, Primărie. Am încercat să mobilizez. Îi așteptăm și zilele viitoare”, a declarat Rodica Neaga, medic director al Centrului de Transfuzie Sanguină Reșița.
Procedura de donare este simplă și nu durează foarte mult, dar donatorii trebuie să respecte o serie de recomandări. În cazul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, directorul informează că persoanele vaccinate cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson pot să vină la o săptămână de la prima doză sau de la rapel. Cei care s-au vaccinat cu Astra Zeneca pot să vină la o lună de la rapel. „Cei care doresc să doneze trebuie să fie sănătoși, adică să nu aibă afecțiuni pulmonare, cardiace, oncologice, să nu ia tratamente de niciun fel, în afară de cel cu vitamine. În ziua donării să fie odihniți, să ia un mic dejun ușor, compus din legume, un sanviș, să bea minimum jumătate de litru de lichide. Să nu consume alcool cu 48 de ore înainte, dar pot bea o cafea. Vin aici, completează un chestionar, li se face o hemoglobină și o glicemie din deget, să vedem că nu au diabet sau anemie. Intră la consultații, sunt văzuți de medic, după care donează”, a explicat medicul Rodica Neaga.
Printre beneficiile de care pot profita donatorii sunt șapte tichete de masă de 9,57 de lei, o zi liberă de la locul de muncă în ziua în care donează, o reducere de 50% la transportul în comun în localitate și pot cere să primească o copie a analizelor care li se fac.