Din luna februarie și până acum, în unitățile de învățământ din Caraș-Severin au fost efectuate peste 200 de teste rapide, ceea ce înseamnă puțin peste 3% din totalul testelor care au ajuns în județ cu această destinație. Ministrul Sorin Câmpeanu consideră că motivul principal al utilizării unui număr atât de mic de teste rapide, situație valabilă în întreaga țară, este lipsa personalului medical, dar și reticența părinților.
În 8 săptămâni de școală, adică începând cu data de 8 februarie, la nivel național au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acest „insucces major” a fost cauzat, potrivit ministrului, de lipsa de personal medical sau de indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide și de faptul că acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind „invazive”, deci traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică.
„Drept urmare, părinții nu și-au dat acordul pentru testarea în acest fel”, spune Cîmpeanu, care este de părere că soluția este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori).
Testele antigen rapide rămase, adică peste un milion, ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților. Asta s-a întâmplat și în Caraș-Severin cu o mare parte a testelor care aveau ca destinație inițială unitățile de învățământ. Din cele 6.300 ajunse în județ, doar 1.590 au luat drumul școlilor și grădinițelor, iar până la începutul acestei săptămâni au fost utilizate 206. 4.710 teste rapide au fost redistribuite către spitalele din Caraș-Severin.