Pușcărie pentru șpăgile de la „Eftimie Murgu”! „Au terminat această universitate!“

Și-au recunoscut vinovăția, au plecat din învățământ, însă procurorul cere ca trei profesori să ajungă în spatele gratiilor, deoarece faptele lor ar avea efecte foarte grave, pe termen lung!

Studentul Ilici Alexe, mândria Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, care se poate lăuda cu două facultăți și două mastere terminate, a fost audiat astăzi la Tribunalul Caraș-Severin, după ce a fost adus cu ambulanța și însoțitor de la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia. Cu chiu, cu vai, acesta a reușit să lege vreo două cuvinte, judecătoarea înțelegând totuși că inculpatul acuzat de dare de mită își menține declarația dată în faza de urmărire penală, că vrea să fie judecat „cum e mai bine”, adică după procedura simplificată, că e dispus să presteze muncă în folosul comunității dacă va fi cazul, dar și că nu mai insistă pentru a fi expertizat psihiatric.

Ceilalți patru inculpați, profesorii Irina Oriol, Ruxana Ghiță, Florin Franț și Mihai Vișan, își recunoscuseră integral faptele încă de la termenul anterior. În cazul tuturor, limitele de pedeapsă vor fi reduse cu o treime. Procurorul de ședință a ținut cont de atitudinea lor procesuală, dar și de gravitatea faptelor comise și a solicitat condamnarea pentru Oriol, Ghiță și Franț. La închisoare cu executare! Reprezentantul Parchetului a arătat că aceștia au făcut un grav deserviciu instituției de învățământ superior și că vor exista consecințe pe termen mediu și lung asupra universității și comunității. Doar în cazul lui Vișan și Ilici e de acord că pedepse cu suspendare ar fi suficiente pentru îndreptarea lor și reabilitarea în fața societății.

Închisoare?! Prea mult!

Avocații au încercat să convingă instanța că pentru toți inculpații ar fi suficientă aplicarea unor pedepse cu suspendare și că infracțiunea de trafic de influență nu prea ar fi dovedită. Asta, chiar dacă s-a mers pe procedura simplificată, adică pe recunoașterea în totalitate a faptelor reținute în rechizitoriu. Cea mai interesantă pledoarie i-a aparținut profesorului Pașca, unul din apărătorii aleși ai fostului decan Florin Franț. „Favorul sexual nu e tot timpul un folos, ci poate fi și o pagubă. Care a fost marele favor sexual?! Nu tot ce e imoral e și penal! Inițial a vrut să-i dea bani, pe care i-a refuzat. Fata asta a venit îmbrăcată într-un anume fel. Probabil că, vorba aia, «ochii văd, inima cere». Dragostea nu are vârste. Sancțiunile morale dor cel mai mult, a spus avocatul, cerând achitarea pentru infracțiunea de trafic de influență, care nu ar exista. Celălalt apărător al lui Florin Franț, Cosmin Bolosin, a arătat că inculpatul nu a pretins și nu a primit nicio sumă de bani, astfel că e suficientă o pedeapsă neprivativă de libertate.

Avocata Irinei Oriol a admis că profesoara a primit sume de bani de la investigatoarea sub acoperire, dar a punctat că nu a pretins nici măcar un leu. În plus, a adus în discuție denunțul făcut de clienta sa, care ar trebui să însemne reducerea pedepsei la jumătate. Acest lucru are șanse mici să se întâmple însă și asta pentru că faptele denunțate erau deja cunoscute de organele de cercetare penală, astfel că declarațiile date nu au dus la tragerea la răspundere a altor persoane decât cele deja urmărite penal. Gheorghe Ciulei a arătat la rândul său că Ruxana Ghiță le-a povestit procurorilor cu ocazia audierii din București timp de vreo șase ore despre examinările și intervențiile făcute la „Eftimie Murgu”, că și-a recunoscut faptele și că a predat nu mai puțin de 19 materii, depășind cu mult norma, fără însă să primească un leu în plus pentru asta. În ceea ce-l privește pe profesorul Vișan, Ciulei a insistat pe pregătirea profesională a acestuia, amintind că a fost șef de promoție la Iași, într-o perioadă în care chiar se făcea carte, că a scris cărți în America, că este o personalitate în lumea științifică. Mai mult, a precizat că studentul Alexe Ilici insista mereu, că a venit chiar și la el cu tot felul de solicitări, și că profesorul Vișan a căzut pradă acestor insistențe.

gif card de energie dacus 1000x100

Le-a spus-o pe șleau!

Procurorul Pasăre a replicat, învederând instanței că nu înțelege pledoariile avocaților, că nu se poate pune în discuție achitarea pentru infracțiunea de trafic de influență atât timp cât toți și-au recunoscut faptele așa cum au fost reținute în rechizitoriu. „S-o spunem pe șleau. Inculpații au terminat această universitate! Aceste manifestări nu sunt tolerate într-un mediu universitar. S-a compromis total ideea de învățământ superior, de mediu academic!”, a afirmat reprezentantul Ministerului Public.

Ultimul cuvânt

Având ultimul cuvânt înainte de deliberare, Florin Franț a spus că regretă enorm ce s-a întâmplat și că nu apare niciunde în dosar vreo probă concretă cum că investigatoarea nu ar fi trecut pe la cursuri. Irina Oriol a vorbit și de această dată cu ochii în lacrimi. „Îmi pare enorm de rău că la sfârșitul carierei și vieții am cedat. Nu eu sunt capul răutăților. Toată cariera mea am făcut foarte multe sacrificii. Nu am cedat până aici, în viață am avut alte valori, a spus profesoara venită din Basarabia. La fel de afectat de postura în care a fost pus, Mihai Vișan și-a exprimat regretul față de cele întâmplate. „Acel student a insistat, mi-a stârnit milă, nici acei bani nu sunt reali. Am fost sub tensiune. Dacă mă acuza de înaltă trădare de stat, recunoșteam și asta”, a mai mărturisit profesorul.

Instanța a rămas în pronunțare. Sentința se va da săptămâna viitoare.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/