„Pușca și cureaua lată…”! Vânătorii sărbătoresc 100 de ani de la înființarea Clubului din Lugoj

Vânătorii din Lugoj și împrejurimi vor încinge ceaunele pe data de 20 septembrie, iar motivul cu dublă semnificație este prilejuit pe de o parte de Ziua Vânătorului, pe de alta de împlinirea centenarului, 100 de ani când iubitorii acestui sport nobil s-au constituit într-o asociație ce are drept scop administrarea, protejarea și conservarea speciilor de interes cinegetic local.

Clubul Vânătorilor și Pescarilor Lugoj, aparținător AJVPS Timiș, a avut încă de la înființare rezultate notabile atât în ceea ce privește gestionarea fondurilor de vânătoare, cât și în cadrul competițiilor de tir sau de pescuit, unde lugojenii au fost întotdeauna priviți cu respect, pentru rezultatele notabile aduse.

„Întotdeauna asociația noastră a fost privită cu invidie peste tot în țară, datorită valorii de necontestat a sportivilor noștri indiferent de categoria de vârstă. O spun cu mândrie că am avut în decursul timpului titluri importante obținute atât la tir cât și la pescuit staționar. Vreau să evidențiez din memorie doar câteva, titlul de vicecampion național la talere obținut de Dorin Mateș, multiple premii câștigate de Cătălina Nagy, componentă a lotului național dar și locuri fruntașe realizate în decursul timpului de vânători și pescari talentați la diferite concursuri din România și străinătate.”, amintea Cornel Lera, directorul AJVPS Timiș.

Demne de menționat sunt și celebrele „vânători ale bunicilor”, evenimente cu titlu de unicat în țară, prin care seniorii vânători primeau respectul binemeritat de la organizatori, printr-o partidă de vânătoare dedicată lor, precum și o masa câmpenească la care se depănau amintiri, se frigea slănină, se ofereau diplome de onoare celor prezenți și se comemorau ortacii plecați pe meleagurile veșnice ale vânătorii. Astfel, pentru că „legenda” spune că la Lugoj a fost organizat pentru prima data în țară Balul vânătorilor, de către regretatul Viorel Bulgărescu, secretarul Filialei Lugoj timp de mulți ani, zona din incinta Complexului Pescărușul, este „locația de bal” pitorească, aleasă de organizatori pentru petrecere.

„Am stabilit că pe 20 septembrie vom petrece împreună cu vânătorii din cadrul Clubului Lugoj, reprezentanții AJVPS, oficialități locale și invitați. Pentru că nouă vânătorilor ne plac ieșirile în natură, petrecerea va fi de asemenea organizată în aer liber. Pe lângă festinul culinar specific, cei prezenți vor acompania bucatele alese cu muzică bună, oferită de formația condusă de Doru Petrean.”, a precizat Ioan Otescu, președintele Clubului Vânătorilor și Pescarilor Lugoj.

În prezent, Clubul lugojean administrează șase grupe de vânătoare, iar la nivelul întregului județ, AJVPS Timiș are înregistrați 1154 de membri vânători și 1984 de pescari.