În prag de echinocțiu, Muzeul Banatului din Timișoara deschide pentru public Punctul muzeal de la Parța. E o invitație pentru toată lumea să retrăiască istoria prin ochii strămoșilor neolitici.
Micul muzeu de la Parța a fost ridicat la mai puțin de doi kilometri de locul în care, înainte de anii 80, profesorul Gheorghe Lazarovici de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei descoperea sanctuarul neolitic unic în Europa. Lucrările la ridicarea muzeului au început în toamna anului 2021 și au durat aproximativ doi ani. O investiție de peste 650.000 de euro, realizată prin Programul Interreg România-Republica Serbia 2014-2020.
Punctul muzeal care găzduiește o replică 1:1 a sanctuarului neolitic va fi deschis trei zile în luna martie, din 8 până în 10 martie inclusiv, între orele 10-18. Intrarea este gratuită.
„În prag de echinocțiu, când ziua se împletește cu noaptea într-un dans al echilibrului cosmic, Punctul muzeal de la Parța vă invită să retrăiți istoria prin ochii strămoșilor neolitici. Aici, săpăturile arheologice au dezvăluit o lume demult uitată, marcând situl ca un punct crucial în înțelegerea neoliticului din regiunea noastră. Sanctuarul neolitic de la Parța, cu cei 6.000 de ani de mister și cunoaștere, vă deschide drumul către cel mai vechi sanctuar de pe teritoriul actual al Banatului. Invităm toți pasionații de istorie, mit și arheologie să ne fie alături în această călătorie temporală.”, anunță reprezentanții Muzeului Banatului Timișoara.
Sanctuarul neolitic de la Parța este unic în Europa prin monumentalitatea sa, spunea profesorul Gheorghe Lazarovici. Între artefactele descoperite aici, cel mai cunoscut este grupul statuar de 1.7 metri înălțime care reprezintă două siluete, feminină și masculină, cea din urmă având un cap de taur.