Guvernul a aprobat un memorandum al Ministerului Transporturilor prin care se arată oportună deschiderea unui punct de frontieră Beba Veche – Ungaria. Însă, dacă România intră în Schengen, investiția va fi inutilă.
Punctul de trecere a frontierei ar fi între localitățile Beba Veche și Kübekhaza. Solicitarea este mai veche și vine de la Consiliul Județean Timiș. Ministerul Transporturilor cere începerea consultărilor cu partea ungară.
„În vederea înfiinţării punctului de trecere a frontierei, ar fi necesar să se încheie un acord bilateral pentru modificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind aplicarea Convenţiei dintre România şi Republica Ungară privind controlul traficului rutier şi feroviar, semnată la Bucureşti la 27 aprilie 2004, semnat la Bucureşti la 21 decembrie 2006. În vederea derulării procedurilor interinstituționale privind aprobarea Memorandumului referitor la încheierea unui acord vizând înființarea respectivului punct de trecere a frontierei, este necesară clarificarea, în principal, a aspectului privind amplasarea infrastructurii punctului de control a trecerii frontierei”, aflăm din memorandum.
Există două opțiuni. Deschiderea punctului de frontieră la Triplex Confinium ar fi prima. Acest amplasament prezintă avantajul că ar implica lucrări de infrastructură de mai mică amploare, în condițiile în care în prezent este în derulare un proiect pentru dezvoltarea infrastructurii punctului de trecere a frontierei Kübekhaza (Ungaria) – Rabe (R. Serbia) și partea ungară ar fi dispusă să asigure spațiul necesar pentru personalul de control al părții române, în această locație.
„Pe de altă parte, această alternativă ar putea crea dificultăți în ceea ce privește procedurile de control la frontieră, inclusiv din perspectiva controlului migrației ilegale, din cauza proximității PTF-ului ungaro-sârb. Suplimentar, în absența unor detalii concrete privind organizarea infrastructurii de control avută în vedere de partea ungară, nu se poate determina cu precizie modul în care va fi gestionat fluxul de persoane și succesiunea controlului (trebuie clarificate aspectele privind realizarea condițiilor pentru asigurarea fluxului de control care va putea fi implementat pe partea ungară, astfel încât să poată fi gestionată realizarea verificării în comun atât a persoanelor care vind din Serbia, cât și a persoanelor care vin direct din Ungaria)”, explică autoritățile.
A doua variantă ar fi amplasarea punctului de control în locația așa-zisului „Drum regal”. În această variantă punctul de trecere ar fi la o distanță suficientă de punctul de trecere a frontierei ungaro – sârbă Kübekhaza – Rabe, astfel încât să se evite apariția de disfuncționalități în ceea ce privește fluxul de control.
„Dezavantajul principal constă în faptul că ar trebuie construită infrastructura de acces pe o distanță de aproximativ 3 km. (față de o lungime de aproximativ 60 m., pentru care ar trebui construită o porțiune de drum, în cazul locației din zona semnului de frontieră Triplex Confinium); de asemenea, este posibil ca partea ungară să nu fie dispusă să efectueze investiții suplimentare, față de cele deja în curs pentru infrastructura PTF Kübekhaza – Rabe, astfel încât construirea infrastructurii ar cădea în sarcina părții române (în mod specific a autorității locale, în calitate de beneficiar)”, mai aflăm din memorandum.
Autoritățile române se gândesc și că aderarea României la Schengen ar face toate aceste lucrări inutile. Așa că, primul pas, este demararea unor consultări preliminare informale, la nivel de experți, cu autoritățile ungare, în vederea determinării eventualului amplasament al unui punct de trecere a frontierei, în zona localităților Beba Veche (România) – Kübekhaza (Ungaria).