Atragerea tinerilor este una dintre dorințele teatrului reșițean, exprimată de managerul Florin Ionescu de Ziua Mondială a Teatrului
Din 1961, această zi este marcată pe 27 martie, iar anul 2024 este unul special pentru scena reșițeană întrucât se împlinesc 75 de ani de teatru la Reșița. În opinia lui Ionescu, asta înseamnă că Reșița este acolo unde trebuie să fie pe harta teatrului românesc. Lucru posibil prin spectacolele produse de Teatrul de Vest și prin cele două festivaluri care au loc la Reșița.
Pentru aniversarea de 75 de ani, preconizată a fi marcată în toamnă, se poartă discuții cu regizorul Teodor Cristian Popescu. Se dorește deschiderea evenimentului aniversar cu o premieră națională, cu adresabilitate pentru publicul tânăr, pe care regizorul să o pună în scenă la Reșița. Acesta a propus texte din Bulgaria, Belarus și Germania însă, înainte să ia o decizie, de obicei vrea să vadă trupa teatrului unde montează. Pentru asta, și-a anunțat prezența la Reșița în perioada Festivalului „New Wave Theatre”, programat între 15 și 23 iunie. Festival care va fi deschis de o trupă din Franța și pentru care Teatrul de Vest va pregăti premiera „Slugă la doi stăpâni”, după un text de Carlo Goldoni.
Cel mai important însă este publicul fără de care teatrul nu s-ar putea justifica. „Publicul este motivul pentru care teatrul există. Teatrul înseamnă să ai cel puțin un om în sală atunci când un om este pe scenă iar celălalt îl privește și-l ascultă. Publicul reșițean să vină la teatru pentru că noi vom încerca să-i oferim spectacole cât mai atractive, prin care să menținem balanța între divertisment și educație”, spune Ionescu.
Cum tinerii sunt viitorul, în perspectivă apropiată teatrul reșițean vrea să pună accent pe spectacole adresate tinerilor, în special adolescenților. Se vrea ca ei să fie publicul țintă pentru textele care se vor pune în scenă. Mai mult, printr-un proiect care se vrea depus împreună cu un partener, se intenționează punerea în scenă a unei forme de spectacol nu numai pentru adolescenți dar inspirat de ei, cu texte pe care ei să le creeze. „Efectiv să încercăm să aflăm care sunt problemele și așteptările lor și, împreună cu un grup de adolescenți să creăm un spectacol, jucat de actori dar după poveștile adolescenților”, a încheiat Ionescu.
Teatrul reșițean marchează prin muncă Ziua Mondială a Teatrului. Astăzi de la ora 19:00 se joacă comedia „Aterizează stewardesele” regizată de Camelia Ghinea după un text de Marc Camoletti. Spectatorii sunt invitați în sală, așa cum o fac la fiecare reprezentație, pentru a continua astfel să dea teatrului motivul pentru care acesta există. La Reșița, au trecut doar primii 75 de ani dintr-o poveste care merge mai departe datorită publicului.