Psihicul, „victima” colaterală a pandemiei de Covid-19

depresie
untitled design set 970x90 px

Se vorbește tot mai mult despre efectele pe care le provoacă indirect pandemia de Covid-19. Unul dintre acestea este legat de afectarea psihicului atât în cazul adulților, cât și al copiilor.

În cabinetele medicilor de familie au ajuns pacienți care se plâng de stări de anxietate, atacuri de panică și chiar depresie.

„Anul 2021 nu a fost deloc ușor pentru medicii de familie, dar în primul rând pentru pacienți. Există o schimbare radicală a vieții tuturor. Au fost lucruri care s-au făcut într-un mod benefic pentru populație, fiind multe probleme în această perioadă, o dezorganizare a societăților. Din punct de vedere economic cred că va urma o criză economică. A fost și o pandemie din punct de vedere psihologic, o influențare negativă a întregului sistem. Populația este timorată. Persoane care erau sănătoase până acum au început să se confrunte cu probleme de ordin psihic și psihologic”, a spus medicul Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

Aceste probleme conduc la o scădere a sistemului imunitar.

„A apărut anxietatea, au apărut atacurile de panică, depresii care au dus la o scădere a sistemului imunitar. Și din cauza acestui fapt am avut o patologie variată. Din păcate și bolile cronice au fost neglijate de pacienți care s-au ferit să se mai prezinte la medic. Este o adevărată tragedie a bolilor cronice. Bolile oncologice trebuie depistate în stadiile precoce, iar medicul de familie are un rol foarte important. Există o bulversare a întregului sistem sanitar”, a mai spus medicul Mihai Iacob.

Potrivit unui studiu publicat de UNICEF, cel puțin unu din șapte copii și tineri a fost afectat în primul an de pandemie de regulile de limitare a deplasărilor, cu riscuri pentru sănătatea mintală și bunăstarea socio-emoțională. Un rol important în acest sens în are Organizația Salvații Copiii.

publicitate ziar expresb 1000x100

„La nivelul Organizației Salvați Copiii ne-am continuat proiectele în acest sens. Centrul de Consiliere l-am transformat inițial într-un centru care să asigure intervenții telefonice pentru copiii care au stat acasă. Acolo nu ne-am terminat treaba pentru că lumea crede că efectele pandemiei vor fi doar cele financiare și de reorganizare. Efectele vor apărea la nivel psihologic și psihic inclusiv la generația aceasta de copii care a stat în casă”, a spus medicul Mihai Gafencu, președintele Organizației Salvați Copiii.

Stare de neliniște, tulburările de somn, de alimentație și teama sunt printre semnele acuzate de pacienți. Acestea conduc la scăderea randamentului la locul de muncă și afectează relațiile personale.

„Pandemia a lăsat multe efecte colaterale în ceea ce privește economia, relațiile sociale, psihicul nostru. Foarte multă lume este cu psihicul la pământ, este stresată. Lucrurile acestea se vor vedea și în timp asupra eficienței noastre, asupra modului de a ne organiza, de a da randament indiferent că vorbim de locul de muncă sau de relațiile personale”, susține și medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Medicii atrag atenția că depresia și anxietatea nu trec de la sine. Este nevoie de suport de specialitate pentru că în caz contrar lucrurile se pot agrava.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/