Social-democrații timișeni vor înființarea unei asociații care să gestioneze câinii fără stăpân. Ei propun și ridicarea a cel puțin două centre în care să fie adăpostite animalele găsite pe stradă.
„Subiectul câinilor vagabonzi este vechi, etern. În ultima perioadă, considerăm că el s-a acutizat. (…) Județul Timiș este captiv unui număr mic de firme care gestionează problematica câinilor vagabonzi și serviciile sunt scumpe. (…) Avem o soluție, înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară. Esența acestor ADI-uri este că pe lângă autoritatea locală care poate veni și contribui financiar, după niște stabilite cum ar fi de exemplu numărul de populație, să vină consiliul județean care are bani și stă și să se implice în aceste asociații cu bani, ca să putem crea la nivelul județului un serviciu care să gestioneze problema animalelor fără stăpân, mai ales a câinilor vagabonzi.”, a declarat prefectul Mihai Ritivoiu, președintele PSD Timișoara.
PSD a pus pe hârtie și un plan pentru operaționalizarea acestui serviciu județean care să gestioneze câinii fără stăpân: luna aceasta ar trebui să se înființeze ADI-ul cu 10 UAT-uri din mediul rural și urban mic, împreună cu CJT; pasul următor ar fi identificarea, până în vară, a unor terenuri pentru ridicarea unor adăposturi publice județene pentru ocrotirea animalelor fără stăpân; urmează dotarea serviciului, încheierea de parteneriate cu medicii veterinari, angajarea de personal și autorizarea adăposturilor de către ANSVA – în toamnă. Ultimul pas va fi încheierea de contracte de delegare a serviciilor locale de gestionare a animalelor fără stăpân din UAT-urile membre ADI și a altora din județ.
„Problema cu câinii comunitari este și în zona periurbană Timișoarei, cât și în zonele mai îndepărtate. În urma întâlnirilor pe care le-am avut în județ, autoritățile și cetățenii ne-au semnalat această problemă și nevoia de a rezolva această situație.”, a spus consilierul județean PSD Alexandru Iovescu, potrivit căruia, în cadrul acestei viitoare asociații, CJT va veni cu sprijin financiar pentru ridicarea adăposturilor pentru animale.
„Cel mai important, pe lângă tratarea efectului acestui fenomen de a prelua animalele fără stăpân de pe domeniul public, acest ADI ar trebui să lucreze cu comunitatea locală, cu poliția, cu autoritățile și cu asociațiile de protecție a animalelor să trateze acest fenomen. Prima dată trebuie intervenit pentru sensibilizarea populației în vederea sterilizării și microcipării animalelor din gospodării, cele care sunt de rasă comună pentru animalele fără stăpân nu apar instantaneu, vin tot din curțile oamenilor, iar aici trebuie să avem o strategie comună la nivelul județului.”, a mai explicat Alexandru Iovescu.
Serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân se va numi Sal Vet Tim și ar urma să: captureze câinii fără stăpân de pe domeniul public, din localitățile care vor adera la asociație, să promoveze adopția și revendicarea câinilor fără stăpân, să demareze campanii pentru informare pentru stoparea înmulțirii câinilor de radă comună sau metiși, să continue campania de microcipare și sterilizare gratuită și să responsabilizeze proprietarii de câini.
Potrivit PSD Timiș, în județ există la acest moment 6 adăposturi autorizate de ANSVA la Lugoj, Șag, Peciu Nou, Liebling, Tapia și Otvești.