PSD, despre decarbonificarea sistemului energetic din România: „Nu se închide nimic fără a se pune ceva în loc. Ceea ce se închide nu se desființează, ci intră în conservare”

stalpi de curent
banner publicitar

PSD anunță că, în urma intervenției experților social-democrați, Ministerul Energiei va modifica proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonificarea sistemului energetic din România, astfel încât să fie îndeplinite două criterii importante.

Nu se închide nimic fără a se pune ceva în loc, dau asigurări social-democrații. Nicio unitate de producție de energie pe bază de lignit sau huilă nu va fi închisă până când nu se pun în funcțiune unități de producție echivalente pe bază de gaz, energie nucleară sau din surse de energie regenerabilă.

În același timp, ceea ce se închide nu se desființează, ci intră în conservare. Toate unitățile pe bază de lignit și huilă care vor fi închise vor fi conservate și vor face parte din rezerva de capacitate a sistemului energetic din România, putând fi redeschise în caz de necesitate.

„PSD susține categoric toate politicile de reducere a poluării și de tranziție către o economie decarbonificată, care trebuie să constituie un obiectiv major pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. În același timp PSD consideră că, în contextul crizei energetice, România trebuie să utilizeze toate capacitățile de producție de energie pentru protejarea populației și a economiei naționale, la fel cum se întâmplă în multe state europene.”, spun reprezentanții social-democrați.