După jumătate de an de la alegerile din iunie 2016, Consiliul Local al Municipiului Reşiţa începe să se dezechilibreze. Principalul motiv: rezultatul obţinut de PSD în Caraş-Severin la alegerile parlamentare din decembrie. Un efect de bumerang!
Consiliul Local Reşiţa, după alegerile din iunie 2016, este compus în marea majoritate din oameni fără experienţă în administraţia publică. PNL-ul condus de Nelu Popa a propus o listă de candidaţi cu experienţă în diferite domenii, care, din postură de consilieri locali, spuneau că vor să facă o altfel de administraţie. În interesul comunităţii, şi nu al unei persoane cu veleităţi penale, cum s-a dovedit a fi ex-primarul Mihai Stepanescu. Astfel, în Consiliul Local al Municipiului Reşiţa au intrat 9 liberali care învaţă administraţie din mers. Numitorul lor comun: bunele intenţii clamate în campania electorală, alături de cel ce avea să devină noul şi nonconformistul primar al Reşiţei, Nelu Popa-Tăieţelu. Partidul Verde a venit şi el cu doi profesionişti ajunşi în premieră consilieri locali, care s-au alăturat „echipei Nelu Popa“. Nici reprezentatul PMP nu a mai fost în Consiliul Local, dar pentru acesta e mai simplu, începându-şi mandatul în opoziţie.
Singurul partid care a ţinut să aibă în CLMR şi membri cu experienţă în administraţia publică este PSD. Dintre cei 9 consilieri locali pesedişti, 4 mai trecuseră prin aşa ceva: Ionuţ Chisăliţă, Valentin Lupşa, Gabriel Duruţ şi, cât de cât, Mirel Sabo. Şi-ar fi putut fi acolo şi fostul viceprimar Ioan Crina, care n-a vrut să facă însă joc de glezne: a ales să rămână tot la putere, deci s-a dus în Consiliul Judeţean. După victoria lui Nelu Popa în alegeri, era de aşteptat ca, măcar în primele luni, liberalii să aibă viaţă grea în Consiliul Local. Şi nu se poate spune că n-a fost aşa. Condusă de Chisăliţă, opoziţia chiar a făcut opoziţie. Deşi PNL-ului nu i-au picat bine atacurile social-democrate, noi, alegătorii, trebuie să recunoaştem că Reşiţa nu are decât de câştigat din astfel de dispute. Nu ne mai dorim o administraţie publică aflată la cheremul unui singur om, pentru ca, după ani de zile, să aflăm că acesta a transformat primăria în propria feudă. Nu ne mai dorim o opoziţie complice, din prostie sau cu bună ştiinţă, la jefuirea planificată a bugetului Reşiţei.
După o jumătate de an de la alegeri, angrenajul putere-opoziţie s-a debalansat însă. Pe de o parte, liberalii şi verzii au început să capete experienţă. Discret, fără să se agite, ci doar tăcând şi învăţând, uneori greşind, dar, cel mai important, făcând. Nu s-au dat în spectacol, având aici şi avantajul unui lider atipic, primarul Nelu Popa, dispus să iasă mereu în faţă, şi la bine, şi la… încasat lovituri. De partea cealaltă, după alegerile parlamentare, pesediştii şi-au pierdut liderul de grup. Ionuţ Chisăliţă a devenit senator şi, astfel, a trebuit să se retragă din CLMR. Un alt consilier local cu experienţă, Valentin Lupşa, din motive de el ştiute, lipseşte constant de la şedinţe. Economistul Mirel Sabo a preluat frâiele din mers, dar, neavând atuurile lui Chisăliţă, înţelege că nu-i tocmai indicat să se arunce în lupte pe care riscă să nu le poată duce (încă). Pe fondul acesta, s-a trezit să iasă în faţă un anume Feraru. Nu contează că, de cele mai multe ori, vorbeşte gura fără el. Nu contează că, profesor fiind, se poate face de panaramă în faţa elevilor săi, pentru care ar trebui să fie totuşi un exemplu de echilibru. Contează că omul se simte bine în noua-i piele, de măscărici politic pe banii contribuabililor. Să întrebi în şedinţă publică, în 9 ianuarie 2017, de ce nu este gata proiectul de buget al Reşiţei pe 2017, când orice tâmpit ştie că bugetele locale pe 2017 depind de bugetul naţional pe 2017, inexistent din motive arhicunoscute, este mai mult decât prostie. Faptul că un jurist, consilierul local Hadrian Popescu, l-a pus la colţ pe profesorul de – culmea ştiinţelor exacte! – matematică, într-o chestiune ce ţine de buget-finanţe, dar şi de logică elementară, demonstrează cât de jos a ajuns opoziţia din Consiliul Local după jumătate de an de la alegeri.
Pentru binele Reşiţei, în Consiliul Local Reşiţa este nevoie de o opoziţie serioasă. Pentru binele echipei conduse de Nelu Popa, echipa Nelu Popa are nevoie de o opoziţie serioasă. Pentru ca această opoziţie serioasă să existe, este nevoie ca liderii PSD Reşiţa să-şi ia rolul în serios. Locul circarilor este la circ, nu în Consiliul Local.