Proteste și la cel mai aglomerat tribunal din țară! Motivul nu este reducerea pensiilor!

tribunalul caras severin

Activitatea Tribunalului Caraș-Severin este și ea suspendată începând de astăzi, judecătorii de aici alăturându-se colegilor din țară. Cea mai mare nemulțumire nu are legătură cu reducerea pensiilor.

Adunarea generală a judecătorilor Tribunalului Caraș-Severin a fost convocată ieri de președintele Petru Juca. Au fost prezenți 10 judecători din totalul de 12 judecători în funcție (doi fiind cu delegație de la alte instanțe). Aceștia au votat în unanimitate adoptarea măsurilor de protest considerate ca fiind necesare față de încălcarea statutului judecătorului în eventualitatea adoptării proiectului privind pensiile de serviciu conform amendamentelor.

Având în vedere proiectul de lege, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, judecătorii din cadrul Tribunalului Caraș-Severin, întruniți în adunarea generală, solicită ca modificările legislative să fie stabilite cu respectarea standardelor constituționale vizând principiul fundamental al independenței justiției și al cooperării locale între instituțiile publice.

Judecătorii sunt nemulțumiți și de faptul că amendamentele au fost lansate intempestiv în spațiul public în 29 mai, în contextul iminentei adoptări a acestora, „în mod total netransparent și cu încălcarea gravă a principiului cooperării loiale între puterile statului”.

„În adunarea generală a judecătorilor de ieri s-a discutat situația creată ca urmare a proiectului de lege pentru modificarea pensiilor de serviciu și a vârstei de pensionare. Ne-am raliat protestelor colegilor judecători din țară, asta doar colegii de la Tribunalul Caraș-Severin, urmând ca ceilalți colegi de la judecătorii să adopte poziția pe care o cred de cuviință.”, ne-a declarat Alin Chiseev, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Caraș-Severin.

Protestul judecătorilor cărășeni constă în amânarea activității de judecată. Concret, la termenul programat pentru următoarea ședință, judecătorul va deschide ședința și va comunica părților și avocaților faptul că se va amâna judecata cauzelor pentru un termen pe care îl va preciza președintele completului. În cazul în care părțile sau reprezentanții acestora nu se prezintă la ședința de judecată, lipsa acestora nu are efecte referitoare la suspendarea cauzei sau alte sancțiuni procedurale, având în vedere protestele din țară. Aceștia nu vor fi sancționați procedural și vor afla de pe site următorul termen de judecată.

În ceea ce privește nemulțumirile judecătorilor, contrar informațiilor speculate, acestea nu sunt legate de reducerea pensiilor. „Majoritatea colegilor nu au avut obiecții cu privire la reducerea pensiilor până la nivelul salariului. Este corect acest amendament. Nemulțumirea principală și cred că și singura este cu mărirea termenului în care trebuie să fii judecător ca să poți să obții pensie de serviciu. Acum, ca un caz concret al Tribunalului Caraș-Severin, la ultimul bilanț s-a constatat că este cel mai greu tribunal din țară, încărcătura pe judecător este cea mai mare. Este o justificare a colegilor care, la un volum așa mare, (unii colegi au 20 de ani vechime în magistratură, alții 24) prin modificarea vârstei de pensionare ar mai trebui să stea încă 15 – 20 de ani în sistem. Și o perioadă de 40 de ani ca judecător în condițiile în care numărul judecătorilor este mic, uzura și stresul fiind mare, chiar ar justifica protestul cu privire la acest aspect.”, precizează Alin Chiseev.

Până acum, potrivit legii, după 25 de ani în magistratură, judecătorii aveau dreptul să se pensioneze. De acum, potrivit noilor modificări, judecătorii trebuie să aibă 25 de ani în magistratură și vârsta de minimum 50 de ani împliniți. „Nu știe nimeni exact ce ar urma să fie, sunt doar supoziții. Ori vârsta de 60 de ani, ori vârsta de 65 de ani, progresiv până în 2025, condiția să ai 50 de ani împliniți și 25 de ani în magistratură, dar mulți colegi care au 20 de ani în magistratură sau chiar 24 nu se mai încadrează la această eșalonare. Și vor fi obligați să stea până la 60 sau 65 de ani.”, spune Chiseev.

Cert este că, începând de astăzi, activitatea de judecată la nivelul Tribunalului Caraș-Severin va fi amânată pentru toate cauzele aflate pe rol, cu excepția cauzelor care au următoarele obiecte:

  • în materie civilă:
  • măsura plasamentului în regim de urgență;
  • ordonanță președințială;
  • ordin de protecție;
  • suspendare provizorie a executării;
  • suspendarea executării hotărârilor;
  • măsuri asigurătorii;
  • conflict de competență;
  • recuzarea întregii instanțe;
  • adopție;
  • plasamente;
  • abțineri și recuzări;
  • cerere de deschidere a procedurii insolvenței la cererea debitorului;
  • cauze care reclamă urgență deosebită.

 

  • în materie penală:
  • cauzele care vizează măsurile preventive sau în care au fost dispuse măsurile preventive și cele referitoare la infracțiuni în privința cărora urmează a se împlini termenul de prescripție a răspunderii penale;
  • cauze care reclamă urgență deosebită.

Cu toate că în hotărârea adoptată se specifică că protestul va dura până la înlăturarea amendamentelor depuse la proiectul de lege, s-a luat hotărârea întrunirii unei noi adunări generale a judecătorilor după adoptarea noii legi care se preconizează a fi săptămâna viitoare pentru a se discuta dacă se mai impune continuarea protestului.

Și judecătoriile din Caraș-Severin s-au alăturat protestului, activitatea lor fiind, de asemenea, limitată pe perioadă nedeterminată.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/