Răbdarea oamenilor care sunt nevoiți să tranziteze zilnic acest tronson a ajuns la limită. Astăzi, în jurul prânzului, oamenii au ieșit să-și strige încă o dată nemulțumirile în strada.
Aproximativ 60 de autoturisme și 100 de cetățeni s-au adunat duminică pe drumul dintre Doclin și Comorâște, sătui de promisiunile neonorate ale autorităților județene care de ani de zile promit reabilitarea acestui tronson aflat într-o stare deplorabilă.
Oamenii spun că au ajuns la capătul răbdării și că s-au săturat să bage bani grei în repararea autoturismelor. „Nu vă mai bateți joc de noi!”, „Nu ne lăsăm”, „Rușine, Dunca asfaltatorul”, „A patra generație, același drum!”, „Si noi contăm la vot”, „Vrem asfalt” sunt doar câteva dintre lozincile scandate de cetățenii nemulțumiți.
Însă nu doar starea proastă a drumului îi nemulțumește pe oamenii din zonă, ci și degradarea podului dintre Surducu Mare și Doclin, un adevărat pericol pentru cetățenii care sunt nevoiți să-l tranziteze zilnic pentru a merge la serviciu și nu numai. „Dacă se întâmplă o nenorocire pe acest pod cine răspunde?”, s-au întrebat retoric protestatarii, care mai spun că nu de puține ori au fost amendați de reprezentanții Registrului Auto Român: „RAR-ul stă pe dreapta și ne dă amendă, dar vin ei să vadă pe ce drumuri circulăm, și cum ne distrugem noi mașinile! Nu, nu vin sau nu-i interesează. Cum nu-i interesează nici pe cei care nu ne repară drumul, dar noi suntem plătitori de taxe”.
Au fost prezenți la protest și primarii comunelor Forotic și Doclin, respectiv Alexandru Sporea și Dănuț Oană.
„Oamenii sunt nemulțumiți de starea acestui drum, și pe bună dreptate. Împreună cu colegul de la Doclin, suntem astăzi alături de ei. Dar nu doar starea acestui drum este o problemă pentru noi, ci și podul dintre Surducu Mare și Doclin, care este pe cale să se surpe și pentru care am solicitat restricționarea circulației pentru vehiculele de mare tonaj. Este extrem de important ca autoritățile să ia măsuri urgente și să repare drumul, dar și acest pod, pentru că pe el trec zilnic locuitorii comunei noastre care merg la muncă, copiii care merg la școală. Acum este vacanță, nu e cazul, dar în timpul anului școlar. Să nu mai vorbim de transportatori, care ne ocolesc pentru că nu-și doresc să circule pe un astfel de drum. Am fost la ședința Consiliului Județean, a fost și colegul primar de la Doclin, și împreună susținem reabilitarea întregului tronson. Sigur, și în funcție de bugetul CJ, buget care va fi alocat pentru comuna Doclin, pentru comuna Forotic, pentru că podul este pe teritoriul administrativ al comunei Doclin, dar îl folosește mai mult comuna Forotic.”, a declarat primarul Alexandru Sporea.
La rândul său, edilul comunei Doclin a precizat că autoritățile județene trebuie să se mobilizeze de urgență pentru rezolvarea acestei probleme.
„Cred că de când m-am născut eu, drumul acesta arată așa deplorabil! Nici nu-mi mai amintesc când s-a intervenit pe el. Și locuitorii din comuna noastră se folosesc de acest pod, pentru că au terenuri agricole în zonă și circulă pe el cu utilajele agricole. Dar, în cea mai mare parte, locuitorii comunei Forotic îl tranzitează zilnic pentru că merg înspre locurile de muncă, și așa puține, care sunt la Bocșa. Ca rută ocolitoare, nici nu are rost să vorbim, căci ar trebui să facă sute de kilometri în plus. Eu zic că trebuie să le dăm o șansă acestor oameni, să meargă la muncă, să-și câștige pâinea. Pentru că făcând naveta pe acest drum, își distrug mașinile. Nu le ajung banii câștigați într-o lună cu reparațiile mașinilor. Despre mijloace de transport în comun, nici vorbă, pentru că nimeni nu vrea să vină să circule pe un asemenea drum. Sperăm ca prin acest protest să sensibilizăm autoritățile județene și să aloce cu prioritate fonduri pentru reabilitarea podului, dar și pentru reabilitarea întregului tronson de drum.”, a spus și primarul Dănuț Oană.
Cetățenii nemulțumiți promit că se vor mobiliza din nou dacă autoritățile vor continua să-i ignore și nu se vor lăsa până ce situația drumului și a podului nu va fi rezolvată. De altfel, aceștia au precizat că vor fi prezenți la următoarea ședință a Consiliului Județean, și că se vor opri și la Prefectura Județului.
„Inițiativa noastră va continua, nu ne vom lăsa. Vom fi uniți în continuare, pentru că nu se mai poate așa. Este nevoie de asfalt pentru a nu ne mai fi frică că vom muri pentru că ambulanța nu ajunge la timp, din cauza drumului, sau că ne ard casele și nu ajung pompierii!”, au spus la unison protestatarii.