Propunere: Profilaxie cu anticorpi monoclonali pentru pacienții imunocompromiși

untitled design set 970x90 px

Vaccinarea, introducerea dozei booster și măsurile de protecție nu sunt suficiente în cazul pacienților imunocompromiși. Profilaxia cu anticorpi monoclonali este o variantă prin care această categorie ar putea fi protejată de forme severe de Covid-19.

Vaccinurile împotriva Covid-19 au o eficiență scăzută în cazul persoanelor diagnosticate cu diferite tipuri de cancer, cu afecțiuni autoimune sau boli care compromit sistemul imunitar. În plus, deși cercetătorii au stabilit că varianta Omicron nu provoacă forme mai severe de boală, realitatea pentru pacienții imunocompromiși rămâne una sumbră.

„Pacienții cu sistem imun slăbit au nevoie, pe lângă vaccinare, să poată beneficia și de profilaxie cu anticorpi monoclonali pentru a fi complet protejați. Este vorba de pacienții diagnosticați cu diferite tipuri de cancer, pacienții transplantați, pacienții dializați sau cu afecțiuni autoimune și inflamatorii care pot compromite sistemul imun. Unele tratamente pe care le iau pacienții cronici, prin mecanismul lor de acțiune, pot bloca sistemul imun să producă anticorpii care să îi protejeze de infecția cu SARS-CoV-2 și formele grave de Covid-19. De asemenea sunt persoane care se nasc cu sistem imun deficitar așa cum este cazul persoanelor diagnosticate cu imunodeficiențe primare”, au transmis reprezentanții APCR.

În prezent nu există o soluție pentru acești pacienți vulnerabili în fața noului coronavirus. APCR propune utilizarea terapiei cu anticorpi monoclinali ca profilaxie primară.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Ei sunt pur și simplu încurajați să continue să stea acasă, să nu ia contact cu alte persoane, așa cum au făcut încă de la începutul pandemiei. Utilizarea anticorpilor monoclonali ca profilaxie primară ni se pare extrem de promițătoare. Înțelegem că ar putea fi avut în vedere accesul la acest tratament, printr-o autorizație de nevoi speciale, urmărind exemplul Franței, lucru pe care îl salutăm. Salutăm pașii făcuți de către autoritățile române pentru a aduce în țară anticorpii monoclonali ca tratament pentru COVID-19 și adresăm un apel de a se continua demersurile necesare pentru a avea disponibilă cât mai repede și combinația de anticorpi monoclonali cu acțiune lungă, administrată în scop profilactic, terapie aflată în curs de evaluare de către Agenția Europeană a Medicamentului, astfel încât să asigurăm protecție și pacienților care sunt la risc crescut de infectare cu SARS-COV2 și al cărui sistem imun nu poate genera suficienți anticorpi prin vaccinare”, au mai transmis reprezentanții APCR.

Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, acestea previn cu succes trecerea la stadii severe.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/