Proprietarii de terase nu sunt de acord cu noul regulament pregătit de Primăria Timișoara

terase 3
1000x100 (5)

Primăria Timișoara a pregătit un nou regulament pentru terase, care nu este văzut deloc cu ochi buni de proprietarii de localuri. „Proiectul propus este încărcat de rigiditate, este lipsit de viziune, total nepotrivit pentru un oraș care se dorește turistic sau chiar mai mult decât atât, Capitala Culturii”, avertizează patronii de terase.

Mai mulți patroni de localuri, reuniți în cadrul Asociației Uniunea Gazdelor Bănățene, au redactat o scrisoare deschisă adresată Primăriei Timișoara, în care critică noul regulament de avizare al teraselor din oraș. Mai precis, aceștia spun că proiectul pregătit este unul lipsit de viziune și nu ajută un oraș ca Timișoara.

Proiectul propus este încărcat de rigiditate, este lipsit de viziune, total nepotrivit pentru un oraș care se dorește turistic sau chiar mai mult decât atât, Capitala Culturii. Susțin întru totul necesitatea unui nou regulament și adoptarea unor reguli actualizate de funcționare și amenajare a teraselor, dar proiectul de hotărâre propus nu asigură un mediu favorabil înființării sau dezvoltării afacerilor, nu prezintă gesturi pentru comunitate, nu duce la creșterea calității vieții timișorenilor, nu ajută la dezvoltarea brandului local. Consider că era în interesul tuturor un regulament care să aibă în vedere tendințele și provocările din domeniul ospitalității, să țină cont de obiceiurile noi de consum post pandemice, să permită diversitatea conceptelor, să aibă unul din principalele puncte de plecare evoluția pieței și desigur să nu îngrădească parteneriatele furnizor-locație”, se arată în scrisoarea deschisă.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

De asemenea, patronii de terase atrag atenția asupra faptului că potrivit noului regulament, pe clienți ar urma să-i plouă în cap, mesele urmând a fi poziționate la limita umbrelelor.

Pe lângă toate restricțiile, impuse prin regulament în ceea ce privește aspectul estetic al teraselor, și care sunt discutabile (vă rog să aveți în vedere propunerea de amplasare a meselor sub umbrele conform Anexei 8 în care se poate observa totala lipsă de viziune asupra funcționalității spațiului, mesele fiind poziționate la limita umbrelelor, chiar în zona de scurgere a apei pluviale), lipsesc cu desăvârșire prevederi în ceea ce privește gospodărirea spațiilor destinate pentru terase. Printr-un regulament trebuie stabilite practicile unitare în ceea ce privește ținuta decentă a personalului de servire, programul de curățenie generală prin care să se stabilească zilele din lună în care se spală străzile pe care sunt dispuse terasele, intervalele orare pentru aprovizionare, promovarea brandului local și multe altele asemenea”, semnalează Asociația Uniunea Gazdelor Bănățene.

Totodată, proprietarii de terase spun că procedura de autorizare rămâne la fel de „rudimentară” și solicită organizarea unor dezbateri publice „reale” pe marginea documentului.

Potrivit noului regulament de avizare al teraselor, principalele schimbări sunt amplasarea teraselor direct pe trotuar și eliminarea oricărui fel de platformă pentru ele, eliminarea oricărei delimitări fizice a terasei de domeniul public, precum jardinierele, reguli clare pentru materialul mobilierului urban, culorile și reclamele de pe umbrele, și extinderea zonelor cu reglementări specifice.

 

 

banner 970 x 250