Promovarea online. Anunțuri sau trafic organic și doar pe Google?

promovare prin google ads versus organic

Nu există rețeta ideală pentru promovarea online. Depinde de tipul de afacere pe care-l aveți și de locul unde se află audiența dvs. După ce vă lămuriți aceste aspecte, puteți să vă populatizați businessul…

Cei interesați să-și promoveze o afacere sau un eveniment ar trebui să știe că există două metode mari și late: promovarea de tip organic sau cea prin anunțuri. (Promovarea prin social media este considerată o „subspecie” a anunțurilor.) Vom face o scurtă caracterizare a metodelor, expunându-vă totodată pe scurt avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre acestea. Când, cum și unde se potrivește cel mai bine…

Înainte însă de a intra în subiect, trebuie să facem o precizare. Esențială am spune și pe care dacă nu o înțelegem vom risipi bani și eforturi. Aceasta se referă la proprietate. Adică unde se află conținutul pe care dorim să-l promovăm, pe un site care este al nostru sau într-un cont de pe o rețea socială, indiferent care ar fi aceasta? Dacă textul, produsul, serviciul se află pe un site pe care-l posedăm, atunci putem vorbi că vom deține mereu controlul, că noi suntem cei care punem condițiile.

Dacă promovăm ceva care se află într-un cont pe Facebook, Instagram sau orice altceva de acest gen sau pe un sote de pe un server gratuit, atunci ne aflăm „la mâna destinului”, regulile și chiar existența conținutului se pot schimba oricând. Putem rămâne oricând fără conținutul respectiv și fără ca să putem avea un cuvânt de spus.

» Google practică monopolul; recunosc instanțele americane

Promovarea de tip organic

Aceasta are ca principală trăsătură calitatea intrinsecă. Vom putea să fim găsiți pe net, vom putea ajunge cu serviciile noastre la cei care au nevoie doar dacă avem o ofertă de calitate. Iar când spunem calitate ne referim inclusiv de condițiile de formă ale conținutului nostru, nu doar cele de fond. Poate fi puțin neclară această exprimare de aceea o voi explica puțin.

Presupunem că oferiți servicii de confecții metalice și vă faceți un site de prezentare. Ei bine, calitatea serviciilor dvs va rezulta în primul rând din bogăția informațiilor oferite (texte și fotografii) și de felul în care reacționează utilizatorul cu acest conținut, adică îi place sau nu, aprobă sau nu. Acestea sunt condițiile de fond.

Condițiile de formă se referă la modul în care sunt prezentate aceste informații. De exemplu, un alt site, cu un conținut aproximativ identic, va putea fi mai accesat și va avea ansa „să vândă” mai bine dacă este mai ușor de înțeles de către motoarele de căutare. Altfel spus, instrumentul care vă scoate în evidență este un motor de căutare, iar cel mai folosit este Google. Ne place sau nu aceasta este situația.

» Să-nțelegem Google. Cum găsim greșelile din site-urile noastre…

Caracteristicile promovării organice

Promovarea prin metode organice are câteva trăsături, după cum urmează:

  • Este dependentă de proprietatea asupra contului unde se află depozitat conținutul promovat. Altfel spus, dacă serviciile dvs de confecții metalice se află pe un site-blog gratuit, foarte greu vă veți putea promova, pentru că nu puteți controla nimic. La fel este și în cazul că faceți un cont de Facebook, de exemplu.

  • Are caracter de permanentă mentenanță, ceea ce înnseamnă că nu puteți să vă considerați un învingător niciodată. Dacă v-ați făcut site-ul bine și sunteți găsit, aveți clienți, ar fi o greșeală să stați liniștit. În orice moment este cineva care vă vrea locul și va căuta să fie mao bun. Așadar, totul este o dinamică eternă, de fapt o competiție.

  • Mentenanța permanentă se referă și la faptul că trebuie să vă sincronizați mereu cu cerințele motoarelor de căutare. Toate, inclusiv Google, le schimbă mereu. Fac asta din două mari motive: pentru a îmbunătăți mereu căutările, căci online-ul este foarte dinamic și pentru a-și menține propria afacere.

  • Este de durată! Adică promovarea organică ia timp, nu se poate face de azi pe mâine. Deci nu este potrivită decât celor care au răbdare. Celor a căror afacere durează mai mult de trei zile.

» Un emigrant din România a scăpat unul din secretele Google

Promovarea prin anunțuri sponsorizate

Anunțurile sponsorizate (Google Ads) apar de obicei la începutul paginii sau la sfârșitul acesteia. Sunt foarte potrivite pentru atunci când nu ai timp să aștepți o promovare organică. Un bun exemplu ar fi expozițiile sau târgurile. Nu ai timp să aștepți câteva luni dacă expoziția cu vânzare este peste o săptămână. Sau dacă aveți un stoc de marfă de care vreți să scăpați rapid. Plătești un anunț și gata, speri că găsești cumpărător.

Reclama de acest tip are așadar un caracter temporar și prin urmare nu contează conținutul și unde se află acesta, pe un site, în Facebook sau TikTok. Anunțurile sponsorizate au deci o caracteristică remarcabilă: conținutul lor este absolut irelevant atât timp cât le plătești! Altfel spus, exagerând puțin discuția, dacă ai chef să promovezi un stoc de pantofi poți să setezi anunțul să apară la cine caută „investiții în comerț”.

Anunțurile sponsorizate se fac peste tot, ori la Google, ori pe rețelele de socializare. Remarcați, am vorbit de Google căci doar acesta contează. Alte motoare de căutare sunt aproape irelevante. Sintetizăm caracterisiticle:

  • Sunt o reclamă rapidă, fără relevanță prea mare în ceea ce privește conținutul. Contează cel mai mult căutarea la care vrei să apară. Un exemplu este că poți pune un anunț cu ofertă de împrumuturi rapide când cineva caută înghețată! Nu ai nevoie decât de un număr de telefon!

  • Caracter puternic de efemeritate; după ce nu mai plătiți anunțurile practic dispăreți, nu rămâne nicio urmă din dvs sau oferta dvs. Spre deosebire de promovarea de tip organic.

Promovare doar prin Google? Depinde unde este audiența…

Modalitatea de promovare – organic sau prin anunțuri, ori pe social media – ține cont așadar de tipul de conținut online pe care doriți să-l promovați. De genul de afacere. Dacă aveți nevoie de vizibilitate imediată, atunci Google Ads sunt o soluție potrivită pentru dvs. Dacă vă gândiți să promovați businessul dvs pe Facebook, de exemplu, s-ar putea să aveți o mare problemă. Respectiv aceea ca audiența dvs să nu fie pe social media.

Ca să înțelegeți mai bine problema, închipuiți-vă cum vă caută cei care au nevoie de dvs. Cel mai obișnuit exemplu este să priviți un om, pe stradă, la birou, ce face când caută ceva? Logic, deschide Google fie pe telefonul mobul, fie pe Desktop.

În acest moment nu există alternativă serioasă la Google, deși Microsoft trage tare cu motorul său de căutare Bing. Cota de piață a acestuia din urmă este încă nesemnificativă. În concluzie, puteți alege orice altă rețea socială, orice alt motor de căutare. Să vă gândiți doar dacă publicul dvs țintă este acolo unde vă plasați reclama. Sau mergeți pe calitate și perenitate, respectiv pe traficul organic.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/