Promisiunea ministrului Justiției: locuințe de serviciu pentru magistrații din Caraș-Severin

gorghiu resita
banner publicitar

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, s-a aflat marți în Caraș-Severin unde a avut o întâlnire cu magistrații din județ, pentru a identifica problemele din sistemul judiciar, iar în partea a doua a zilei a participat la două întâlniri ale organizațiilor PNL Caraș-Severin: Liga Aleșilor Locali și Organizația Femeilor Locale.

După discuțiile avute cu judecătorii cărășeni, ministrul a declarat că i s-a reconfirmat faptul că sistemul judiciar duce o lipsă acută de personal, fiind nevoie de găsirea unor soluții rapide, pentru rezolvarea acestei probleme.

„Avem o provocare principală legată de resursele umane, nu doar în rândul judecătorilor, ci și în rândul procurorilor, îndeobște în județul în care ne aflăm astăzi. Este o problemă pe care va trebui să o analizăm, să o discutăm împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii, și să găsim rapid soluții, pentru că lipsa de magistrați suficienți în Caraș-Severin afectează, evident nu din vina magistraților, ci din lipsa lor, actul de justiție, termenele sunt mai lungi, încărcătura mare, epuizarea magistraților este evidentă și, din acest motiv, justițiabilul are de suferit.”, a declarat ministrul.

Alina Gorghiu spune că a identificat câteva soluții pentru sprijinirea magistraților, pe care le-a discutat chiar și cu primarul Reșiței, Ioan Popa, și pe care urmează să le expună și la București, în vederea demarării unui proiect dedicat magistraților din zonele unde schema de personal este neocupată.

„Sunt câteva soluții pe care vreau să vi le împărtășesc. O dată este vorba despre încercarea de a identifica soluții pentru locuințe de serviciu, prin ANL, făcute pentru magistrații din județul Caraș-Severin. Am discutat cu domnul primar de la Reșița și mâine o să mă văd cu directorul ANL de la nivel național să vedem în ce măsură putem să facem acest proiect dedicat magistraților din zonele unde schema de personal este neocupată, iar domnia sa mi-a spus că este deschis să ajute, să sprijine acest proiect, dacă vom crea cadrul legislativ necesar, astfel încât să acoperim problema de locație a acestora aici.” Pe de altă parte, ministrul a făcut apel și la tinerii care își doresc să intre în magistratură, explicând că au fost scoase la concurs 250 de locuri la judecători și 140 de locuri la procurori.

Într-o altă ordine de idei, ministrul a precizat că Judecătoria din Oravița va fi reabilitată printr-un proiect care va fi derulat de Ministerul Justiției, subiect asupra căruia vom reveni. La conferința de presă susținută de Gorghiu la Reșița a fost prezent și Marcel Vela, vicepreședintele Senatului României și președintele PNL Caraș-Severin, dar și alți membri ai PNL din județ.