Proiectul „Stronger Together” reduce la tăcere portavocea stereotipurilor şi discriminării în cazul tinerilor cu dizabilităţi

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Diminuarea discriminării cu care se confruntă tinerii cu dizabilităţi, dobândirea încrederii în propriile atuuri, precum şi incluziunea socială a acestora reprezintă doar câteva dintre misiunile pe care vrea să le ducă la-ndeplinire Asociaţia Nevo Parudimos prin intermediul proiectului „Stronger Together”, un proiect finanţat prin programul Erasmus +.

Proiectul a luat naștere din nevoia persoanelor cu dizabilități cu care Asociația Nevo Parudimos a lucrat în decursul anilor, aceea de a avea la dispoziție un proces de învățare și dezvoltare pliat pe nevoile lor, astfel încât să nu se mai formeze diferențe între ei și celelalte persoane de aceeași vârstă. Acești tineri și-au manifestat și nevoia de a comunica mai mult cu alți tineri și de a dobândi mai multă încredere în propriile atuuri. Ca atare, „Stronger Together”, a cărui perioadă de implementare este cuprinsă între 01.05.2020- 30.11.2020, presupune un schimb de tineri de zece zile în care 42 de tineri, cu și fără dizabilități, din șase țări europene se vor întâlni în comuna Brebu din Caraș-Severin, totul pentru a încerca înlăturarea barierelor care uneori scot în evidență pornirile unor societăți bolnave.

„Prin acest proiect, le oferim practic tinerilor cu dizabilități oportunitatea de a lucra cu oameni din diferite culturi și de a călători în străinătate, de a-și îmbunătăți stima de sine și a fi mai implicați în societate. Ne propunem să creăm diferite activități care să accentueze creativitatea participanților, pliate pe situațiile lor, și care să le ofere posibilitatea de a vedea cum gândesc alte persoane cu dizabilități din diferite țări. Grupul țintă al proiectului este alcătuit din tineri, atât cei cu dizabilități care suferă de întârziere în învățare (dislexie, discalculie, AD/HD etc), cât și cei fără dizabilități”, subliniază reprezentanții Asociației Nevo Parudimos.

Printre obiectivele proiectului „Stronger Together” se regăsesc:

– creșterea capacității participanților cu dizabilități de a învăța, de a crea ceva nou și de a trăi independent pe timpul schimbului de tineri;

– creșterea conștientizării paticipanților fără dizabilități despre aceste probleme și dezvoltarea empatiei în rândul acestora;

– îmbunătățirea abilităților de comunicare a participanților în timpul schimbului de tineri;

– creșterea competențelor de adaptare a tehnicilor de dramă creativă la viața lor în timpul schimbului de tineri.

Acțiunea demarată de Nevo Parudimos contribuie la obiectivele programului Erasmus + cu:

– creșterea participării persoanelor cu dizabilități la activitățile susținute de Erasmus+ și mobilități de tineret;

– vizează un grup de persoane cu oportunități reduse, cu dizabilități și contribuie la îmbunătățirea abilităților de a se adapta la viața reală și susține dezvoltarea lor independentă și drepturile proprii;

– crește numărul de mobilități pentru tineri, ceea ce reprezintă o oportunitate excelentă pentru aceștia de a cunoaște diferențele și îmbunătățirea propriilor abilități, încrederea în sine și dezvoltarea independentă.

Mai mult, acest proiect va îmbunătăți cele opt competențe-cheie și abilitățile participanților cu handicap și îi va ajuta să contribuie la piața muncii, incluziunea acestora la societate, cetățenie activă și dialogul intercultural, precum și participarea la viața democratică din Europa și oportunitățile de mobilitate.

Inițiativa urmărește obiectivele europene ale programului Erasmus+, aici putându-se enumera:

STPT job 1000x200

– incluziunea socială a tinerilor cu handicap;

– dezvoltarea abilităților sociale, civice, interculturale;

– acces îmbunătățit, implicare și performanță didactică a grupurilor defavorizate, disparități reduse;

– integrarea și angajabilitatea persoanelor tinere marginalizate.

„Vrem să oferim o oportunitate participanților să își dea seama că sunt capabili să facă totul în mod egal cu tinerii din jurul lor fără un handicap de învățare, chiar dacă au un handicap de învățare”, mai notează reprezentanții ONG-ului.

Conform „Strategiei naționale de politică pentru tineret 2014-2020”, este estimat, din datele prezentate de ANPH, că avem un număr de persoane cu dizabilități cuprins între 80.000 și 100.000 (dintr-un total de aproape 700.000 de persoane cu dizabilități din populația românească), cu vârsta cuprinsă între 14 și 34 de ani. Dintre acestea, aproximativ 6.000 de tineri cu dizabilități sunt instituționalizați, 500-600 sunt angajați și peste 70.000 sunt în grija familiilor, cei mai mulți trăind aproape izolați de societate, cu un grad mare de excludere social.

Până acum, Nevo Parudimos a organizat astfel de activități doar ocazional, însă de data aceasta ducerea la îndeplinire a acestui proiect are la bază două motive extrem de importante:

– dezvoltarea mai multor operațiuni de abordare a persoanelor cu dizabilități în cadrul societății;

– crearea de oportunități pentru ca publicul țintă din diferite țări, care nu are acces la aceste tipuri de proiecte, să poată participa la un exercițiu global de încurajare, abilitare și creștere a încrederii în sine.

Parteneri: Sdruzhenie s nestopanska cel v obshtestvena polza za mladezhki iniciativi, evropejska intergacia i grazhdansko uchastie v publichniazhivot (AGORA) – Bulgaria.

Sursa foto principal: teenvogue.com.

Sursa foto: usnews.com; verywellmind.com.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/