Proiectul Regional Employment Center, implementat de Primăria Deta în parteneriat cu municipalitatea din Coka, Serbia, a fost încheiat cu succes. În urma proiectului, locuitorii din cele două orașe au un acces mai facil pe piața muncii și mare parte dintre ei sunt instruiți pe diferite domenii de activitate, fapt care le permite să-și găsească mai ușor un loc de muncă.
Proiectul a facilitat crearea unui mediu pentru inițiative comune, cooperare și coordonare pentru eliminarea obstacolelor din calea păstrării tinerilor în zona rurală a regiunii transfrontaliere România – Serbia, prin utilizarea practică a teoriei Nudge.
Scopul proiectului a fost instruirea și educarea unor categorii greu de angajat în zonele rurale (tineri fără studii universitare, femei cu vârsta peste 50 de ani, persoane cu dizabilități) pe diferite domenii de activitate, pentru a putea accesa noi locuri de muncă prin utilizarea tehnologiilor IT.
De asemenea, proiectul a creat oportunități de angajare în zona rurală a regiunii transfrontaliere România – Serbia prin crearea de servicii pentru promovarea ocupării forței de muncă, implementarea formării profesionale și creșterea inițiativelor antreprenoriale.
Acest proiect a pornit din nevoia de a stopa migrația populației din zonele rurale, îndeosebi a tinerilor, fenomen care afectează multe zone din România. Prin acest proiect, ambele municipalități partenere au căutat să creeze condițiile necesare pentru ca tinerii să rămână în locurile lor natale, să își stabilească afacerile și să își construiască familiile acolo. De asemenea, pentru a permite persoanelor care fac parte din categorii greu de angajat rurale (tineri fără studii universitare, femei cu vârsta peste 50 de ani, persoane cu dizabilități) să învețe lucruri noi care să le permită să înceapă unele afaceri.
Prin parteneriatul dintre cele două municipalități, Deta și Coka, a fost înființat un Centru Regional de Ocupare a Forței de Muncă, cu birouri în ambele municipii, pentru a implementa mai multe seturi diferite de instruiri pentru a oferi condiții pentru noi locuri de muncă în aceste municipalități. În cadrul acestui proiect, locuitorii celor două localități au fost instruiți în domeniile: Managementul ciclului de proiect, vechile meșteșuguri, turismul rural, dezvoltare web, web design, IT-proiectare web.
Proiectul face parte din Programul de cooperare transfrontalieră Interreg-IPA România-Serbia, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Instrumentului de asistență de preaderare (IPA II) și cofinanțat de statele partenere în cadrul programului.