CCIAT în calitate de lider de proiect și partenerul Art Forest Company SRL au organizat în 29 iunie conferința de încheiere a proiectului unde au făcut publice rezultatele Proiectului „FPC-Vest – Formare profesională în sprijinul creșterii eficienței angajaților pe piața muncii în Regiunea Vest”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Proiectul s-a născut ca urmare a identificării unor nevoi reale ale pieței muncii și găsirii unor soluții adecvate. În contextul în care piața muncii din Regiunea Vest nu este afectată de șomaj, dar este îmbătrânită și neadaptată noilor cerințe, învățarea pe tot parcursul vieții este o necesitate. Astfel, soluțiile adoptate prin proiect au corespuns nevoilor identificate pe piața muncii și au contribuit la rezolvarea acestora prin mijloace specifice.
Obiectivul principal al proiectului a vizat îmbunătățirea competențelor profesionale ale persoanelor din Regiunea Vest prin participarea la programe de formare profesională continuă, în scopul încadrării într-o funcție corespunzătoare unei calificări superioare.
Proiectul s-a adresat angajaților, inclusiv persoane fizice autorizate și întreprinderi individuale, cu domiciliul într-unul din cele 4 județe ale Regiuni Vest, cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 ani.
Proiectul „FPC-Vest” în cifre
480 angajați din firme din Regiunea Vest au beneficiat gratuit de participare la cursuri, dintre care:
Cursuri furnizate de CCIAT:
Cursuri furnizate de partenerul ART FOREST COMPANY SRL:
– 100 de persoane au beneficiat gratuit de servicii de tutorat;
– 40 de firme au beneficiat direct sau indirect în urma implementării acțiunilor proiectului (ex. angajați care și-au completat/certificat competențe profesionale, sprijin pentru implementarea activităților de tutorat pentru angajați);
– 651 de persoane au beneficiat de activități de informare și consiliere profesională;
– 171 de persoane selectate pentru a beneficia de Evaluare și Validare a Competențelor (serviciu externalizat) – în calificările Lucrător comercial, Mecanic auto, Dulgher-tâmplar-parchetar, Instalator încălzire centrale și gaze;
– 651 de beneficiari de programe de formare profesională online – Competențe lingvistice.
„Este un proiect de dezvoltare a resurselor umane, inițial propus pentru a se derula timp de 24 de luni – ar fi trebuit să se termine în luna aprilie anul acesta, dar a fost o perioadă în care nu s-au putut derula activitățile proiectului, mai ales programele de formare profesională, din cauza pandemiei de COVID. De aceea, am prelungim termenul pentru a putea să oferim grupului țintă beneficiile și oportunitățile pe care ni le-am asumat, adică 651 de persoane angajate cu domiciliul în Regiunea Vest, inclusiv firmele care au puncte de lucru sau sediile sociale în cele patru județe.”, a spus Daiana Buzatu, managerul de proiect, în deschiderea conferinței.
„Ne bucurăm că am ajuns la final și am încheiat cu bine proiectul. Pe parcurs am întâmpinat o serie de inconveniente din cauza pandemiei, dar au fost remediate, ne-am adaptat din mers. Toate aceste cursuri finanțate cu ajutorul Uniunii Europene sunt pentru oameni, sunt despre oameni, ca să le fie mai bine. Tot ce s-a făcut în baza cursurilor pe care le-am propus a fost în baza solicitărilor de pe piața muncii din zona noastră. Necesitatea acestor cursuri de formare profesională este confirmată în urma unor cercetări statistice.”, a declarat Alina Anamaria Cîrstoiu, coordonator al proiectului din partea partenerului Art Forest Company.
La eveniment au participat membrii echipelor de proiect ale partenerilor, angajați beneficiari ai programelor de formare profesională continuă și lectori.