Proiectele prin FDI vor fi resuscitate?!

Unul din primarii liberali cărășeni nu transformă într-o adevărată tragedie decizia Guvernului Orban de a pune lacăt instrumentului de campanie electorală PSD-ist: Fondul de Dezvoltare și Investiții, edilul fiind de părere că actuala putere va găsi un alt program prin intermediul căruia proiectele administrațiilor publice locale să se poată concretiza.

În lipsa unui buget real care să susțină proiectele sutelor de primării din întreaga țară, proiecte care vizau în mare parte: modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale, iluminatul public, rețelele de apă și canal etc., noul Executiv, prin vocea șefului Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă, a anunțat în prima ședință din acest an desființarea creației fostei puteri, FDI fiind considerat de către Partidul Național Liberal drept un program „fantasmagoric” al lui Liviu Dragnea.

Chiar dacă actualmente la nivelul județului Caraș-Severin, în urma hotărârii luate de noul guvern, 32 de proiecte depuse prin FDI, în valoare de aproximativ 800 de milioane de lei, vor rămâne doar la stadiul de documentație, șeful administrației publice locale din Răcășdia, Mirco Ilie Lechici, subliniază că toate eforturile depuse de primari pentru dezvoltarea comunităților lor nu se vor duce pe apa sâmbetei, întrucât acesta are convingerea că liberalii vor pune la dispoziție un alt program, asta pentru ca proiectele ratate prin FDI să poată cunoaște materializarea.

„Nici nu s-au auzit foarte multe despre acest FDI, însă, cu siguranță, se va găsi o altă sursă de finanțare. Până la urmă, orice proiect făcut se poate depune. Se vor găsi surse de finanțare și nu cred că e neapărat o pierdere acest lucru.”, a explicat Lechici pentru expressdebanat.ro.

Mai mult decât atât, inclusiv Răcășdia a pierdut, prin desființarea FDI, un proiect extrem de important pentru comunitate „Modernizare străzi rurale”, în valoare de 19.464.794 lei: „Noi am pregătit acest proiect cu toate avizele, inclusiv autorizația de construire care trebuie să ne ajungă de la Consiliul Județean Caraș-Severin, autorizație pe care am depus-o înainte de sărbători. Totodată, pentru întocmirea documentației, din bugetul local, am pus la bătaie suma de 120.000 lei, inclusiv TVA. Asta e! Ne-am făcut datoria. Urma să semnăm contractul de finanțare. Cu toate acestea, repet, nu e o pierdere. Atât în ceea ce mă privește, ca primar, cât și în privința altor primării din Caraș-Severin, probabil, noul guvern va găsi o soluție să ducă la bun sfârșit toate aceste proiecte. Probabil va veni cu un alt program, un PNDL 3.”, a mai ținut să puncteze primarul liberal.