Primarii din Caraș-Severin au fost harnici în 2022. Au depus și câștigat o mulțime de proiecte pe diverse programe de finanțare care se suprapun, iar punerea lor în practică va fi o problemă anul viitor, preconizează prefectul județului, Ioan Dragomir.
PNRR, „Anghel Saligny”, POR, PNDL, PNDR sunt doar câteva dintre programele derulate în România care presupun sume colosale. Județul Caraș-Severin nu face excepție. Prefectul Ioan Dragomir spune că primarii au fost harnici, s-au mișcat rapid și au reușit să atragă fonduri pentru modernizare orașelor și comunelor pe care le conduc. Banii mulți nu sunt însă ușor de gestionat.
„Îmi place și mă bucur să văd că sunt localități în care primarii s-au zbătut și au implementat multe programe. Poate cele mai multe sunt pe Clisura Dunării. Sunt aproape în fiecare localitate, în fiecare comună s-a făcut câte ceva, dar eu i-am și atenționat pe primari că vor avea probleme deosebite în următorii ani în cheltuirea banilor care vor veni. Pentru prima dată cred că în țara noastră vor fi atâția bani încât va fi o foarte mare problemă cheltuirea lor. Se suprapun programe de finanțare care trebuiau finalizate în 2020, cu 2024, cu 2027, «Anghel Saligny», PNRR-ul și alte programe europene unde ei chiar vor avea ocazia, cu foarte multă muncă, să facă și comunele noastre să arate foarte bine.”, este de părere prefectul Ioan Dragomir.
Multitudinea de proiecte atrag după ele nevoia de a contracta firme de construcții. Investițiile depășesc însă cu mult capacitatea actuală a companiilor de pe piață, astfel că beneficiarii se pot trezi că termenele sunt pe cale să expire, iar la licitații nu se prezintă nimeni.
„Este o problemă. Firmele de construcții constituie o problemă. Din păcate, ale noastre nu s-au prea dezvoltat. A devenit o problemă găsirea unui constructor, mai ales a unui constructor serios.”, mai spune reprezentantul Guvernului în teritoriu.