Proiect de milioane de euro, ținut în stand-by la Bocșa! „În 3 ani s-a făcut doar studiul de fezabilitate”

perian pascu

Cinematograful, Casa de Cultură și parcul din fața Primăriei Bocșa ar fi trebuit să fie gata de un an. Cu toate acestea, lucrările au început de scurtă vreme, ceea ce a dus la întrebarea firească: ce s-a făcut până acum?

Proiectul a fost semnat în anul 2019, atunci când primar al Bocșei era Eugen Cismăneanțu. Este vorba despre „Îmbunătățirea calității vieții sociale și culturale a populației orașului Bocșa, județul Caraș-Severin, prin refuncționalizare clădire cinema în sală multifuncțională, amenajare și extindere Casa Orășenească de Cultură Bocșa, a parcului Str. 1 Decembrie 1918, oraș Bocșa și reabilitare și modernizare străzi în Bocșa Română, județul Caraș-Severin”.

Lucrările sunt încă în derulare și au ca nou termen de finalizare sfârșitul acestui an, doar că vremea deloc prietenoasă din ultima perioadă nu a fost de partea constructorului, așa că acesta nu a putut respecta graficul de lucrări.

În cea mai recentă ședință de Consiliul Local, atunci când primarul Mirel Pascu a venit cu propunerea de a împrumuta două milioane de lei din Trezoreria Statului pentru acoperirea unei părți din suma neeligibilă a proiectului, Monica Ciorogariu, consilier PMP, a dorit să știe cine anume nu și-a făcut treaba la momentul oportun. De ce s-a amânat proiectul atât de mult încât să se ajungă la majorări de preț și implicit la accesarea de împrumuturi pentru a putea plăti. „Acest proiect, de 5 milioane de euro, trebuia finalizat în mai 2022. De ce nu s-au început demersurile? Pe masa cui a stat proiectul? Fostul primar, domnul viceprimar care a avut atribuții de primar? Dacă atunci se începea proiectul noi nu ajungeam la ora actuală să plătim aceste prețuri.”, a spus Monica Ciorogariu.

monica ciorogariu bocsa

Răspunsul a venit de la primarul Mirel Pascu: „Eu sunt perfect de acord. Așa este. Proiectul este foarte întârziat, dar eu nu pot să fac o analiză a foștilor. Eu pot să vă aduc documente că la vremea când am venit eu cu domnul viceprimar aici, acum 2 ani, era făcut doar studiul de fezabilitate. Deci trecuseră 3 ani din cei 5 pe care îi avea primăria să îl execute și era pe masa primăriei doar studiul de fezabilitate. Nouă ne-au rămas doi ani să licităm proiectul tehnic, să licităm execuția lucrării și să o încheiem în doi ani. Și înainte, în 3 ani, s-a făcut doar studiul de fezabilitate. Asta este realitatea.”

În discuție a intervenit și Petru Prorocu, ales local din partea PNL, care arată cu degetul spre administrația Cismăneanțu. „Proiectul a început în anul 2019, când primar era domnul Gabriel Cismăneanțu. Până în 27 octombrie 2020 primar a fost domnul Gabriel Cismăneanțu. După care a venit domnul Manu, până în martie 2021. A urmat Sorin Perian pe post de viceprimar timp de 3 luni. Abia în iulie 2021 a depus jurământul domnul Pascu. Deci asta este situația. Moștenim ceea ce moștenim, nu trebuie să dăm cu parul în cei doi când ceilalți, 2019 și 2020, nu s-a făcut aproape nimic. Adică doi ani Cismăneanțu nu face nimic și vreți ca ceilalți să facă tot.”

petru prorocu

Monica Ciorogariu a insistat însă asupra perioadei în care la butoane era primarul ales în 2020, Emanuel Dănilă, și pe cea în care frâiele au fost preluate de viceprimarul Sorin Perian, odată cu moartea primarului PNL în luna martie 2021. „Nu vreau să dau cu parul în nimeni. Ați specificat foarte bine. Înainte a fost domnul Manu, a fost domnul Perian. Asta am întrebat: de când a venit domnul Manu s-a ocupat cineva de proiectele europene sau am lăsat să vină domnul Pascu să le continue, asta am întrebat. A fost un an de zile în care astea au stat undeva și nu s-au continuat. Este sau nu este adevărat? Să se verifice de ce nu s-au continuat de la începutul mandatului, din 2020.”, a cerut consiliera PMP.

Scos din pepeni de faptul că este arătat cu degetul, insinuându-se că nu și-ar fi făcut treaba și a ținut proiectul în sertar, viceprimarul Sorin Perian a replicat: „S-au continuat proiectele. În perioada când am venit eu era problemă cu proiectanții, că nu-și respectau termenele nicicare, nu venea nimeni. Pe astea le-am moștenit, nici măcar nu ne răspundeau la telefon. Aveam corespondență săptămânală cu ei. Am avut inclusiv consultanți pe care i-am plătit din banii noștri ca să rezolve problemele lăsate de domnul Cismăneanțu. Chiar am reziliat contractul cu ei. A venit altă firmă. E ușor acum că vă spune cineva «haide iute să vezi ce au făcut».”

Viceprimarul a adus în discuție și proiectul autobuzelor electrice, un proiect păgubos pentru Bocșa, semnat tot în mandatul lui Eugen Cismăneanțu. „Când am venit aici știți că era discuția cu autobuzele? Că nu se pot face în termen. Inclusiv ați fost de acord aproape să reziliem contractul cu ele, că sunt păguboase pentru Bocșa. Știți? Asta s-a făcut în timpul ăsta. E ușor. Depun o cerere de finanțare și stau 3 ani și nu fac nimic. Războiul cel mare se dă când trebuie să faci celelalte, nu când depui o cerere de finanțare.”, a concluzionat Sorin Perian.

După contrele mai degrabă politice, decât administrative, s-a trecut la vot. S-a decis ca Bocșa să încerce să împrumute cei două milioane de lei din Trezoreria Statului cu 15 voturi „pentru” și o abținere – a Monicăi Ciorogariu. În cazul în care nu se va putea concretiza acest împrumut, orașul va fi nevoit să se orienteze spre un credit bancar, așa cum fac mai toate comunitățile cu proiecte europene. Din fericire, gradul de îndatorare al Bocșei este extrem de redus, de circa 2%, ceea ce va permite accesarea de credite.

„Avem constructor, se lucrează, sper să nu fie întârzieri. Dar pe graficul de lucrări, având în vedere ploile din această perioadă, constructorul nu a putut să respecte gradul de progres stabilit. Banii trebuie să îi găsim. Sunt hotărâri date, asumate de Consiliul Local, sunt semnături. Aici nu ne jucăm ca la piață că azi ne trezim că ne trage unul cu cheia sau că zice unul o prostie pe Facebook că orașul Bocșa ia bani din fonduri europene. Eu cred că multe localități și-ar dori să ia credite, dar să aibă proiecte europene. Bocșa e de apreciat că poate să ia credit și să aducă bani europeni.”, ne-a declarat primarul Mirel Pascu la finalul întâlnirii din 31 mai.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/