Programul „Tomata” își arată primele roade în Caraș-Severin

rosii farliug

25 de legumicultori cărășeni s-au înscris în acest an în Programul Tomata. Roșiile plantate de aceștia în solarii trebuie valorificate până la 30 iunie, pentru a beneficia de sprijinul financiar acordat de Ministerul Agriculturii.

Potrivit reprezentanților Direcției Județene Agricole Caraș-Severin, primele roșii coapte prin acest program aparțin unei familii din Fârliug, care de câteva zile se află cu producția pe piață. Vor urma însă și alți producători, în perioada imediată.

„De acum vor începe producătorii înscriși în program să iasă cu roșiile pe piață. Ușor, ușor, tomatele se coc. Momentan, producătorul din Fârliug este primul care a ieșit cu producția pe piață, dar vor urma, negreșit, și alții. Acesta  își vinde roșiile direct de acasă, iar vineri merge cu produsele la piața din Dognecea. Sâmbătă și duminică, reșițenii pot cumpăra roșiile de Fârliug din piața volantă. Am fost notificați chiar azi de un alt producător, de această dată din Berzovia, că suntem așteptați să mergem să-i vedem producția. Îi îndemnăm pe cărășeni să consume roșii autohtone, pentru a sprijini producătorii locali.”, a declarat Marius Zarcula, directorul Direcției Agricole Caraș-Severin.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar oferit de stat prin acest program, legumicultorii trebuie să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp cultivată exclusiv cu tomate în spații protejate, să obțină o producție de minimum 3 kilograme de tomate pe metrul pătrat și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 3.000 de kilograme de pe suprafața respectivă. Valoarea maximă a ajutorului de minimis prin Programul „Tomata” este de 3.000 de euro/1.000 mp/beneficiar.