Programul de susținere a producției de roșii în spații protejate continuă și în 2023

tomato harvest in autumn

Ministerul Agriculturii a alocat sumele necesare pentru Programul Tomata 2023. Acestea sunt destinate cultivatorilor de roșii în sere și solarii.

Programul de susținere a producției de tomate în spații protejate continuă și anul viitor. Schema de ajutor de minimis se aplică pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în ciclul I de producție. Cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar, iar suma alocată este de 262.999.000 de lei, reprezentând echivalentul a 53,142 de milioane de euro și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2023.

Cererile se vor depune până cel târziu la data de 1 martie 2023, iar valorificarea producției se va face până la data de 10 iunie, inclusiv. Ca element de noutate, pentru simplificarea aplicării programului, se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potențialii beneficiari cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în ciclul I de producție.

Depunerea documentelor justificative (copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare), precum și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor se va face până la 30 iunie 2023, inclusiv, mai precizează reprezentanții Ministerului Agriculturii.