Program de testare gratuită pentru depistarea virusului HIV, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

stiri si publicitate cu Casino Herculane by sungarden

În jur de 38 de milioane de persoane sunt infectate cu HIV la nivel mondial, iar din anul 1984 au pierdut lupta cu această boală 33 de milioane de oameni. De asemenea, în anul 2019 au fost înregistrate aproape 700.000 de decese și 1.7 milioane de noi cazuri de SIDA. Acestea sunt doar câteva dintre datele statistice care demonstrează că, și după 36 de ani de la declararea primului caz de infecție, HIV/SIDA rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial.

În prezent nu există un vaccin, un antidot împotriva temutului virus care infectează în fiecare an peste 500 de români. Tratamentul pacienților infectați cu HIV constă în administrarea de anti-retrovirale care nu aduc vindecare, ci doar reduc încărcătura virală din organism, întăresc imunitatea bolnavilor și pot, în acest fel, să prelungească viața acestora.

În anul 1988, 1 Decembrie a fost declarată Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. Reprezintă un semn de solidaritate față de cei care suferă din cauza virusului ce ucide în fiecare an peste jumătate de milion de oameni, dar și un semn de chemare la responsabilitate în fața acestei pandemii permanente.

„În zilele noastre s-au făcut progrese științifice majore în tratamentul HIV/SIDA, există legi care să protejeze persoanele care trăiesc cu HIV, dar stigmatul și discriminarea rămân o realitate pentru mulți dintre cei care au această afecțiune. Prevenirea continuă să fie cea mai eficientă cale de luptă. De asemenea, depistarea precoce a bolii aduce pacienților mai multe avantaje: acces la servicii medicale și implicit la tratament, astfel încât să se poată ajunge cât mai repede la o încărcătură virală nedetectabilă, adică la scăderea riscului de transmitere. Accesarea serviciilor medicale privind testarea sunt baza limitării infecției cu HIV. Din păcate, în ultimii ani, majoritatea cazurilor noi HIV pozitiv sunt diagnosticate mult prea târziu, deja în stadiul de SIDA.”, a spus dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase, în cadrul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

Anul 2020 a adus însă provocări suplimentare în lupta cu acest flagel. Pandemia de Covid-19 a făcut ca, în multe spitale din întreaga lume, accesul la serviciile de testare, diagnosticare precoce, dar și accesul la tratament să se facă mai dificil în această perioadă. Astfel, specialiștii spun că este necesară demararea unor campanii de informare cu privire la modalitățile de transmitere și prevenție a infecției HIV/SIDA, dar și consilierea, testarea și începerea tratamentului cât mai repede posibil.

„Noi, la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, avem în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică un program de testare gratuită. Mai mult, pe lângă confidențialitatea evidentă, le oferim celor care au nevoie, servicii de consiliere psihosocială în cadrul unui cabinet din spital. Vreau, încă o dată, să atrag atenția că diagnosticarea precoce a HIV permite pacienților să înceapă tratamentul cât mai repede, ceea ce duce la creșterea speranței de viață. În același timp, cu cât se întârzie depistarea infecției cu HIV, crește pericolul ca bolnavul să transmită virusul și altor persoane. Asta pentru că transmisibilitatea începe din momentul infectării și nu din cel al diagnosticării.”, a mai spus dr. Teodora Moisil.

De la începutul anului, numărul deceselor înregistrate la nivel mondial din cauza HIV/SIDA este de peste 600.000.

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/