Program de noapte! După 30 de ani, în Lugoj vor fi deschise farmacii non-stop

farmacie noaptea

Farmaciile lugojene trec la programul de noapte! În urma solicitărilor primite din partea cetățenilor cu privire la programul farmaciilor pe timp de noapte, Primăria Municipiului Lugoj a făcut demersurile necesare la Colegiul Farmaciștilor din județul Timiș. Concret, s-a cerut asigurarea permanentă a serviciului de gardă de noapte de către cel puțin una dintre farmaciile care funcționează în orașul nostru.

Colegiului Farmaciștilor din județul Timiș a răspuns pozitiv solicitării. Astfel, de la 1 octombrie 2021, serviciul de noapte va fi organizat prin rotație. În fiecare noapte va fi deschisă o altă farmacie, în intervalul orar 22.00-07.00. Programul de gardă va fi afișat la loc vizibil la sediul fiecărei farmacii și va fi disponibil pe pagina de internet a Primăriei Lugoj. De asemenea, va fi transmis prin e-mail către toate canalele de comunicare publică.

Programul de noapte al farmaciilor lugojene este o premieră absolută. În ultimii 31 de ani, în oraș nu a existat un serviciu de „gardă” de noapte, ci doar farmacii cu program prelungit, care funcționau până la 12 noaptea.

La ora actuală, la Lugoj doar Mona Farm mai funcționează ca farmacie cu program prelungit, până la 12 noaptea. În același regim poate fi considerată și Salvia Farm din centru, care deschide prima, la 7 dimineața.

„Dintre cele 16 farmacii din oraș, 15 vor intra în acest program de noapte, prin rotație. Excepție va face farmacia de la Kaufland, care este limitată de intrarea în incintă pe timp de noapte. Este o premieră absolută, pentru că până acum nu am avut decât farmacii cu program prelungit, până la miezul nopții.”, spune farmacista Adriana Corbeanu, manager la Farmaciile Riana și Maydis, membră în Consiliul de Conducere al Colegiului Farmaciștilor din județul Timiș.

Colaborare cu centrele de urgență

Lugojul mai dispune de patru centre de urgență, deschise între orele 20 și 8 dimineața. Este vorba despre centrele Dr. Dejica – str. Dimitrie Cantemir 10, Dr. Lina – str. Anișoara Odeanu 6, Dr. Lupulescu – str. Timișoarei 57 și Centrul Fix III – Dr. Cocaină – str. Țesătorilor 16B.

Adriana Corbeanu spune că, „din momentul în care intră în vigoare garda de noapte, vom ține legătura cu medicii acestor centre, cu care vom colabora pentru mai buna gestionare a urgențelor apărute”.

Trecerea la sistemul de gardă este un proces complex: „Prelungirea programului se face pe cheltuiala fiecărei farmacii. Principala problemă este lipsa de personal, dar și faptul că, spre deosebire de centrele de urgență, noi nu suntem plătiți de Casa de Asigurări de Sănătate. Adică plata se face pro bono, pe spesele farmaciilor, deci trebuie modificate și contractele de muncă ale farmaciștilor, cu acte adiționale pentru munca pe timp de noapte”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/