Prorectorul universității din Reșița, Cristian Chioncel, a dezvăluit cum a intrat instituția într-o perioadă de monitorizare specială în urma căreia Ministerul Educației ar putea chiar desființa-o!
Culmea, nu cazurile de corupție, ci scandalurile interne ar fi adus membrii Comisiei de Etică și Management Universitar din cadrul Ministerului Educației la Reșița. Prorectorul Chioncel a explicat că situația nu e atât de gravă pe cât s-a crezut inițial și a dezvăluit cine a adus atâtea necazuri pentru comunitatea academică reșițeană. „La sfârșitul lunii iulie a anului curent a apărut o decizie la nivel de minister, în cadrul Comisiei de Etică și Management Universitar, comisie care a răspuns la o serie de sesizări. Mi exact, două sesizări venite din interiorul instituției de învățământ superior reșițeană. Ambele sesizări au fost semnate de acel cadru universitar care a fost dat afară de către noi pentru acele probleme de etică. E cel puțin ciudat ca o comisie de etică, subliniez, de etică, la nivel universitar, să dea curs unui cadru didactic pe care actuala conducere a încercat să-l scoată din sistemul de învățământ pe probleme de etică!”, a declarat Chioncel într-un interviu pentru Express de Banat.
Sesizările respective ar fi mai vechi de un an, or, spune Chioncel, legea în baza căreia această comisie funcționează stipulează un termen de trei luni în care trebuie să analizeze și să răspundă reclamațiilor de acest gen. Ca atare, raportul făcut de CEMU n-ar produce niciun fel de consecințe. Mai mult decât atât, multe dintre aspectele menționate în acel raport n-ar putea fi imputate sub nicio formă actualei conduceri UEM, deoarece s-ar fi petrecut înainte ca Bichescu și Chioncel să preia funcțiile de conducere în universitate.
Referitor la varianta unei fuziuni prin absorbție, pe care o recomandă CEMU, Chioncel spune că în acest moment nu se pune problema astfel. „Dacă ministerul, cu o frecvență probabil destul de ridicată, primește vrute și nevrute sub forma unor sesizări, reclamații sau cum am dori să le numim, care pleacă din interior, probabil că la un moment dat o să spună că noi poate ne-am săturat de universitate. Odată cu schimbarea fostei conduceri, la nivel de minister lucrurile au revenit într-un făgaș normal și la momentul actual lucrurile s-au liniștit. Ordinul de monitorizare a fost publicat în Monitorul Oficial cu data de 6 septembrie, dar din informațiile pe care noi le deținem ordinul nu a devenit activ. La nivelul universității, imediat a fost depusă o plângere prealabilă la nivel de CEMU. Această comisie nu poate emite hotărâri care să fie literă de lege. Ea emite propuneri către minister și ministerul preia din acele propuneri ce consideră că este viabil sau nu.”, a mai precizat Chioncel.