Profesorii și elevii se vor putea vaccina anti-Covid în cabinetele școlare. Ce se întâmplă cu testarea în unitățile de învățământ?

girl receiving coronavirus vaccine injection sitting with doctor indoor

Inspectorii școlari din Timiș vor să amenajeze în cadrul cabinetelor școlare din unitățile de învățământ centre de vaccinare împotriva noului coronavirus, odată cu debutul noului an școlar. Pentru asta va fi necesar acordul Direcției de Sănătate Publică. Intenția autorităților este ca aici să se poată imuniza nu doar profesorii și elevii, ci și părinții. 

În județul Timiș, inspectorii școlari nu sunt foarte mulțumiți de procentul dascălilor imunizați împotriva noului coronavirus. Așa că se gândesc la noi metode prin care aceștia, dar și elevii sau părinții să aibă acces cât mai facil la vaccin, în speranța că astfel rata de vaccinare va crește în județ.

Potrivit ISJ Timiș, la finalul lunii iunie, înainte de începerea vacanței școlare, 53% din personalul din educație figura ca fiind imunizat. O nouă centralizare se va face înainte de debutul școlii.

leader board 728 x 90 px

„Am avut o perioadă foarte bună în care am făcut centre de vaccinare special pentru profesori, cu DSP. La un moment dat a stagnat procentul, când masurile s-au relaxat, interesul profesorilor a scăzut. Ne-am dori sa ajungem la 70%, a fost o țintă pe care nu am putut să o realizăm. Cu siguranță va creste numărul celor care se vor vaccina. Vom începe o campanie la debutul anului școlar, pentru a participa în unitățile de învățământ, acolo unde doresc să se vaccineze profesorii și elevii, centre mobile și în cabinetele școlare. Vom încerca cu DSP să le autorizăm atunci când vor începe cursurile. Părinților, elevilor sau profesorilor să le fie la îndemână.”, a declarat Marin Popescu, inspectorul școlar general de Timiș.

Referitor la testarea în școală, Marin Popescu afirmă că această variantă nu se mai ia în calcul.

„Testele au fost repartizate dinspre DSP la începutul semestrului II. După vreo trei luni am constatat că sunt doar depozitate de unitățile de învățământ, le-a trimis înapoi la DSP, ca să le transmită către unitățile spitalicești. Varianta testelor va pica pentru că părinții nu sunt de acord să facă astfel de teste. Să vedem decizia care se va lua la nivel național. Până în 3 septembrie va fi dată o hotărâre de Guvern pe sistemul de învățământ, varianta finală a celor două ministere. Ne vom conforma.”, a explicat Popescu.

Potrivit DSP Timiș, informațiile oficiale indică faptul că 2.938 de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani s-au vaccinat anti-Covid cu schemă completă. Cu cel puțin o doză administrată sunt 3.284 de persoane din această categorie de vârstă.