Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza având ca obiect infracţiuni de corupţie săvârşite de cadre didactice universitare şi studenţi ai Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa şi au dispus trimiterea în judecată a profesorilor corupți.
Cadrele didactice care și-au construit averea pe șpagă, Florin Franț și Irina Oriol, aflați în prezent în arest preventiv, dar și Ruxandra Ghiță, Alexe Ilici și Mihai Vișan ajung în fața judecătorilor, care le vor decide sau nu nevinovăția. Aceștia au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență și luare de mită, dar în cazul lui Franț procurorii mai rețin și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că „inculpaţii Franţ Florin, Oriol Irina, Ghiţă Ruxana Mariana Lavinia şi Vişan Mihai, atât personal, cât şi apelând la alte cadre didactice au promovat sau sprijinit promovarea unor studenţi (printre care şi un investigator) la materiile la care ei sau alţi colegi erau titulari, existând situaţii în care lucrările de an erau aduse gata făcute de către studenţi sau erau date în biroul de lucru al cadrului didactic, într-un cadru privat, fiindu-le permis studenţilor favorizaţi să copieze. Totodată, în unele situaţii, se acordau note mari pentru menţinerea de către studentul favorizat a unei medii care să-i permită rămânerea pe locurile fără taxă sau dobândirea unei poziţii mai bune pentru care să nu mai plătească taxă în anul următor de studii, toate acestea ca urmare a cointeresării materiale a cadrelor didactice sau pentru favoruri de natură sexuală – ca în cazul inculpatului Franţ Florin – ori pentru dobândirea/menţinerea unei protecţii( juridice, economice, sociale) din partea celor favorizaţi, ca urmare a poziţiei pe care aceştia o deţin în rândul comunităţii”.
Astfel, din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că atât inculpatul Franţ Florin, în calitate de cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Sociale, specializarea Drept european şi internațional, şi decan (în 2014) al facultății, precum şi inculpata Oriol Irina, în calitate de cadru didactic la aceeaşi specializare şi director de departament al aceleiaşi facultăţi, I-au lăsat impresia investigatorului că-şi pot trafica influenţa pe lângă alţi profesori pentru promovarea studentei în anul I (investigator) şi, totodată, i-au acordat note de 10 nejustificate acesteia din urmă, în schimbul unor sume de bani, bunuri (parfumuri) sau favoruri sexuale (cazul lui Franţ Florin).
I-au asigurat cu note mari
În ceea ce-i priveşte pe inculpaţii Ghiţă Ruxana Mariana Lavinia, Vişan Mihai şi Oriol Irina, probele administrate au relevat că aceştia, contra unor sume de bani (cuprinse între 150 – 300 euro) au oferit unor studenţi sau masteranzi lucrări de licenţă/disertaţie, gata elaborate, în format digital, lăsându-le impresia beneficiarilor lucrărilor că au influenţă şi o vor trafica asupra membrilor comisiilor de examinare (din care unii făceau parte – cazul inculpatului Vişan Mihai care a pretins şi primit bani de la inculpatul Ilici Alexe) sau asigurându-i că în calitatea unora de profesor coordonator le vor asigura promovarea (cazul inculpatei Oriol Irina).
De altfel, în rândul studenţilor era cunoscut faptul că obţinerea unei lucrări de licenţă/master contra cost de la cadrul didactic, titular al cursurilor şi membru al comisiei de licenţă sau care are influenţă pe lângă membrii comisiei de examinare, asigura şi o notă corespunzătoare de trecere.
Specialiști în luarea mitei
Potrivit procurorilor, demn de remarcat este şi modul de operare al inculpaţilor, care denotă o specializare şi o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea sau tragerea la răspundere penală a lor sau a cadrelor didactice cu care relaţionau (se fereau să pretindă bani – de exemplu cazul inculpatei Oriol Irina cu martora C.R. sau cu investigatorul; ori prin luarea unor măsuri de autocontrol prin care se testa interlocutorul, ca în cazul inculpatului Franţ Florin care a solicitat investigatorului favoruri sexuale, sau prin evitarea de către inculpaţi a unor discuţii telefonice şi alegerea unor locuri pentru întâlnirile cu studenţii favorizaţi, situate în afara universităţii, cum ar fi: hoteluri, restaurante sau parcuri).
În maniera anterior descrisă, inculpaţii au obţinut diferite sume de bani, procurorii dispunând sechestru asupra celor identificate în urma percheziţiilor efectuate la domiciliile sau birourile unora dintre inculpaţi (ce însemnau cca. 10.000 lei).
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Caraş-Severin.
„Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, precizează procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Retineti ca aceste specimene nu fac parte din categoria “profesori”. Sunt paraziti asemenea capuselor care sug pana nu mai pot. Ei nu si-au pus problema raului creat prin distrugerea competitiei intre studenti sau pentru acordarea dreptului de profesare unor analfabeti. Persista intrebarea, oare cate personaje de acest calibru au ajuns pe posturi cheie in institutiile bugetare?
Numai atata ??? Dar cu restul ”gusterilor” din UEM nu se va intampla nimic ???
imi este scarba cand trec pe langa cladirea in care astfel de specimene au decis soarta unor tineri.este incredibil ca “profesori” de teapa acestor indivizi au putut sa patrunda si sa avanseze intr-o universitate.Rusine sa va fie rectori,prorectori, decani ,profesori etc.care ati facut din mediul universitar un bordel si un talcioc de vandut si cumparat examene si licente.Are mare dreptate ANDY multe spcimene cu diplome de la aceasta “UEM ” ocupa functii importante, ei fiind niste semianalfabeti obraznici si tupeisti ,care au fost “invatati” de ospatari, bisnitari, securisti cozi de topor care au ajuns sa predea la aceasta universitate.