Irina Sferdian si Lucian Bojin, profesori ai Facultății de Drept din UVT, au făcut parte din echipa de experți în procesul arbitral în care statul român a obținut decizia favorabilă în dosarul Roșia Montană.
Irina Sferdian este doctor în drept, profesor universitar la Departamentul de Drept Privat din cadrul Facultății de Drept de la UVT, directorul Școlii Doctorale de Drept a facultății, notar public și formator la Institutul Notarial Român.
Lucian Bojin este doctor în drept, conferențiar universitar și director al Departamentului de Drept Public din cadrul Facultății de Drept de la UVT. Este partener în cadrul unei societăți de avocatură, expert în pregătirea și susținerea pledoariilor pentru cauze în instanțe și arbitraj.
„Implicarea Irinei Sferdian și a lui Lucian Bojin într-un dosar arbitral internațional la un asemenea nivel și cu o asemenea miză confirmă excelenta lor reputație profesională, înscriindu-se în seria de participări ale profesorilor Facultății de Drept a UVT în procese arbitrale, care atestă valoarea școlii de drept de la Timișoara.”, a declarat Lucian Bercea, decanul Facultății de Drept a UVT.
„Decizia favorabilă României, pronunțată de Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Washington în dosarul Roșia Montană, a fost rezultatul unui parcurs inteligent și valoros pe care l-a realizat echipa de juriști și experți în drept care au reprezentat interesele țării noastre. Îi felicit pe profesioniștii de talie internațională Irina Sferdian si Lucian Bojin, colegii noștri de la Facultatea de Drept din UVT, pentru succesul la care au contribuit. Cei doi profesori merituoși au demonstrat că valoarea școlii timișorene de drept se află la cele mai bune standarde internaționale. Ne-au adus astfel o mare bucurie și ne-au onorat, deopotrivă.”, a transmis și rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Vă reamintim, România a câștigat procesul cu Gabriel Resources la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington. Decizia cu privire la exploatarea aurului de la Roșia Montană a fost dată în 8 martie; este definitivă și executorie. Procesul a durat nouă ani. România va fi, potrivit sentinței, despăgubită cu costurile procedurilor de arbitraj și pentru cheltuielile de judecată.