Schimbarea sistemului de sănătate presupune o altă atitudine față de nevoile pacienților, spune consilierul prezidențial Diana Păun, candidatul PNL Caraș-Severin pentru Senatul României.
Experiența sa din zona administrației publice centrale i-a mai arătat că există soluții eficiente pentru a îmbunătăți accesul pacienților la servicii de calitate.
„Prin cooperarea dintre autoritățile locale și cele centrale vom putea aduce actul medical mai aproape de locuitorii județului Caraș-Severin.
Spitalul Județean de Urgență Reșița este, momentan, beneficiarul a două proiecte de investiții prin Planul Național de Redresare și Reziliență, totalizând peste 15 milioane de lei, dar există numeroase alte oportunități pentru dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, de la modernizarea cabinetelor medicilor de familie sau a centrelor comunitare integrate, la înființarea centrelor de planificare familială.”, a declarat Diana Păun.
PNL are proiecte pilot și inițiative lăudabile care trebuie scalate la nivel național pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale.
Totodată, este necesar să se importe expertiză internațională pentru a putea avea în România servicii medicale ca afară, mai spune specialistul de pe listele PNL Caraș-Severin pentru Parlament la alegerile din 1 decembrie:
„Vreau să implementăm și aici, în Caraș-Severin, modele de bune practici care au reușit să diversifice serviciile din sistemul tradițional de sănătate aducând asistență primară sau campanii de prevenție mai aproape de pacienți, în comunitate.
Serviciile medicale în comunitate înseamnă distanțe mai mici de parcurs până la cel mai apropiat ambulatoriu. Vechile policlinici, cu care am crescut cu toții, regândite, redotate, sunt o soluție simplă pentru diagnostic timpuriu și pentru îngrijire consecventă, constantă.
Pentru pacienții care nu se pot deplasa, soluția este îngrijirea specializată la domiciliu.
Medicii trebuie să fie prezenți acolo unde sunt chemați să aline, fie bătrâni, fie pacienți cronici, fie un bebeluș care face febră la miezul nopții.
Ceea ce cred că le datorăm cetățenilor, pacienților, este reprezentarea veritabilă a intereselor lor. Da, sunt extrem de importante recomandările experților, dar îmi propun ca, prin activitatea mea, să creez contextul ca vocile pacienților și ale profesioniștilor în sănătate să se facă auzite. Cred că trebuie să consolidăm mecanismele de preluare a feedbackului pacienților.”
(PE)