Produsele tradiționale, cartea de vizită a Banatului Montan

produs traditional

Pregătite după rețeta de altădată a bunicii, produsele tradiționale locale sunt tot mai căutate de bănățeni și nu numai.

12 produse din Caraș-Severin sunt atestate ca „produs tradițional”, o recunoaștere pe care Ministerul Agriculturii o oferă preparatelor obținute din materii prime locale, ce nu au în compoziția lor aditivi alimentari, care prezintă o rețetă și un mod de producție tradițional, și care se disting de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.

Cele 12 preparate aparțin unor producători locali din Bocșa, Soceni și Cornereva. Producătorul din Bocșa și-a atestat, de exemplu, nu mai puțin de cinci produse. Este vorba despre „salată bănățeană mixtă din ciuperci și legume ca la Wolsberg”, „salată bănățeană din ciuperci”, „zacuscă cărășeană din ciuperci”, „zacuscă bănățeană din fasole”, „zacuscă bănățeană din vinete”, zacuscă din dovlecel”, „dulceață de ardei iute” și „sos vegetal din bureți de fag”. Alți doi producători sunt din Soceni, și sunt recunoscuți pentru produsele „cârnați din carne de capră”, „brânză de capră împistrită cu piparcă” și „pita albă de Soceni”, în timp ce cel din Cornereva a obținut atestarea pentru produsul „pecinari cornerevinți”.

Atestarea unui produs tradițional implică respectarea unui caiet de sarcini, care trebuie să conțină, printre altele, un istoric al rețetei, metoda de prelucrare și documente ce țin de siguranța alimentară.

Sigur că sunt multe produse care merită să fie atestate tradițional, însă, la nivelul județului nostru, avem, la acest moment, cu acte, doar 12 produse, și asta pentru că recunoașterea nu se obține ușor. Produsele tradiționale sunt cele care îndeplinesc anumite condiții. Ele se bazează pe o tradiție, au o istorie în sparte, și faptul că au un atestat, le conferă și o oarecare carte de vizită. De altfel, aceste produse sunt la mare căutare la târgurile unde producătorii își vând produsele”, a declarat Liviu Munteanu, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Județene (DAJ) Caraș-Severin.

Producătorii care doresc să-și ateste preparatele trebuie să depună o cerere la DAJ Caraș-Severin, urmând ca, mai apoi, inspectorii să verifice întreg procesul de producție și să trimită documentația spre avizare la Ministerul Dezvoltării.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/