Procurorul Cârstea, achitat! La catedră, condamnat!

Curtea de Apel Timișoara l-a găsit nevinovat pe procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, Valentin Cârstea, acuzat că ar fi luat mită pentru a rezolva favorabil un dosar penal.

 

Denunțat pentru fapte de corupție, procurorul Cârstea și-a susținut în permanență nevinovăția, lucru pe care l-a demonstrat și în fața instanței de judecată. În consecință, Curtea de Apel Timișoara l-a achitat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, de care a fost acuzat că ar fi comis-o în calitate de procuror.

Lucrurile stau însă cu totul altfel atunci când vine vorba despre celelalte acuzații ce i-au fost aduse. În calitate de profesor al Facultății de Drept din Lugoj, Cârstea ar fi primit șpagă mai multe bunuri de la un student care ulterior l-a denunțat procurorilor anticorupție. Procurorul reșițean a arătat că nu a pretins niciodată nimic de la niciun student și că denunțătorul său nu a făcut altceva decât să-l atragă într-o cursă. Sorin Mezin ar fi jucat teatru de la bun început cu scopul de a-l înfunda, a încercat să-i câștige încrederea și a jucat rolul de prieten. Nu întâmplător, studentul denunțător a fost în mai multe rânduri acasă la profesorul Cârstea, a stat cu acesta la masă și au povestit diverse. Bunurile care susțin infracțiunea de luare de mită i-ar fi fost mai mult băgate pe gât decât pretinse sau primite, după cum a susținut Valentin Cârstea, însă fără succes în fața instanței.

Dacă procurorul Cârstea a fost achitat, profesorul Cârstea a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată și fals intelectual. A fost astfel condamnat la trei ani închisoare cu suspendare sub supraveghere timp de patru ani. În plus, și-a pierdut dreptul de a exercita profesia de cadru didactic pe o perioadă de 5 ani.

Este obligat să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Caraş-Severin sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate și va trebui să presteze și 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei municipiului Reşiţa sau al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin.

Mai mult ca sigur, sentința Curții de Apel, care nu este definitivă, va fi atacată. Profesorul Ion Negru a fost găsit și el vinovat și condamnat la un an, șase luni și 20 de zile de închisoare sub supraveghere pe un termen de doi ani. Acesta are obligaţia să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Timiş sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate și să presteze un număr de şaizeci zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Municipiului Lugoj sau în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/