Procurorii DNA, chemați la Cămăruța de Comerț Caraș-Severin!

viorel deca
explo 1000x200

Scandal mare în mediul de afaceri cărășean! Deși pare o afacere de doi lei, miza e în realitate una importantă, de aici și plângerile penale și presiunile de tot felul!

Membrii Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin sunt convocați astăzi, în comuna Marga, la Adunarea Generală Extraordinară, în principal pentru constatarea nelegalei funcționări a actualului Colegiu de Conducere pe motiv că nu mai are un număr impar de membri ca urmare a decesului președintelui Petru Buzzi, pentru alegerea noului Colegiu de Conducere, a președintelui Camerei și membrilor Comisiei de Cenzori.

63 de agenți economici, mai degrabă firmulițe cu o mână de angajați și prea puține societăți comerciale de top, alcătuiesc astăzi Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin. În realitate, o „Cămăruță”, o „Debara”. Mai mult decât atât, pentru că nu și-ar fi plătit cotizația, de 300 de lei pe an, mulți dintre cei 63 și-ar fi pierdut între timp calitatea de membru. Deocamdată nimeni nu poate spune câți membri mai are astăzi în mod oficial CCIA Caraș-Severin. Practic, e absolut imposibil de spus cum se vor desfășura astăzi alegerile, atât timp cât nu se cunosc membrii cu drept de vot.

Cert este că Viorel Deca a cerut sprijinul procurorilor, în opinia sa Camera de Comerț devenind o afacere murdară. Spune că a fost în trecut și că la fel este și astăzi. „Am fost informați de către domnul Alex Buzzi că acest Colegiu de Conducere funcționează nelegal deoarece vreo trei firme dintre cei 10 membri s-ar fi dizolvat. Acum câteva zile am făcut și niște plângeri penale, de fals, uz de fals, vizavi de o persoană fără nicio calitate, care avea firma radiată din 2010. Am făcut și plângere penală pentru trafic de influență, pentru că sunt sunați oameni, sunt firme înființate pe Start-UP, care sunt membri în Cameră fără să există aprobarea Consiliului de Conducere, care nu s-a mai întrunit de 3 sau 4 ani. Se forțează o Adunare Generală utilizând mai puțin de jumătate din vechii membri ai camerei, firmele cu greutate, și se merge cu firmele noi, înființate chiar prin Cameră, pentru a se bucura Alex Buzzi de susținerea lor.” explică Viorel Deca.

Miza controlului asupra unei camere de comerț cu o mână de membri nu e deloc una mică, avertizează Deca. Doar aparent lucrurile stau așa. În plus, Camera de Comerț Caraș-Severin ar fi devenit o „Cămăruță de Comerț” pentru că asta s-ar fi urmărit. „În Camera de Comerț s-a făcut și o altă serie de ilegalități, mă refer la salarizare, la proiectele derulate. Am făcut plângere penală la DNA pentru deturnarea fondurilor venite prin POCU, undeva peste 5 milioane de lei. S-au format două grupuri în cadrul Camerei care au mâncat bani mulți! Numai pe salarizare s-au dus 2 milioane de lei pe an! E uimitor! Nu mă așteptam să văd așa ceva la Camera de Comerț Caraș-Severin!”, a adăugat Deca.

Alex Buzzi, directorul executiv al Camerei în momentul de față, a răbufnit, vizibil iritat de acuzațiile lansate la adresa sa, dar mai ales a tatălui său, Petru Buzzi, fostul președinte al Camerei, care a trecut recent la cele veșnice: „Nici n-am apucat să-mi îngrop tatăl că au și sărit șacalii! Amenință membrii Camerei cu plângeri penale, mă amenință și pe mine. Să meargă să facă, nu are nimeni nicio problemă, să vină instituțiile, să verifice. Ei nu înțeleg ce înseamnă fonduri europene. Alegerile sunt deschise pentru toată lumea, poate să candideze și Viorel Deca dacă îl propune cineva, nu e nicio problemă. El e în Cameră din 2016, acum a văzut că ar fi nereguli?! Cum să delapidezi bani europeni?! Păi cine ne dă nouă fonduri fără documentele justificative?! Sunt acuzații nefondate.”.

Alex Buzzi spune astfel că tocmai Viorel Deca este cel care exercită presiuni înainte de Adunarea Generală și asigură de toată deschiderea și transparența, dar invită la un dialog civilizat, fără atacuri la persoană și cu documente și probe certe în față. În plus, spune că forța mediului de afaceri din județ se reflectă perfect și în ceea ce înseamnă astăzi Camera de Comerț. „Membri cotizanți ai Camerei erau 63, foarte puțini, dar și-au mai pierdut unii calitatea pentru că nu și-au plătit cotizația sau au fost radiați. În 2021 o singură firmă avea plătită cotizația în 25 octombrie. Asta e Camera de Comerț Caraș-Severin! Cum să-l acuze pe tata că nu a făcut nimic pentru mediul de afaceri?! Mă supără că eu n-am avut timp să-mi plâng tatăl că a și apărut acest scandal, au sărit cu tot felul de acuzații total nefundamentate. E prea de tot! El amenință membrii să nu voteze că le face plângere penală. Pentru ce?! Pentru că vrea să fie el președinte?! Eu mi-aș fi dorit puțină liniște, dar trebuie să apăr numele tatălui meu și al Camerei de Comerț”, a replicat Buzzi.

Adunarea Generală a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin e convocată pentru astăzi, începând cu ora 12, la Căminul Cultural al comunei Marga.