Procurorii, chemați în parcarea centrală din Herculane! Să stingă un litigiu vechi de 20 de ani!

parcare herculane

Reprezentanții administrației publice din Băile Herculane sunt vizați de o plângere penală formulată de proprietarii, după cum spun instanțele, parcării din zona Parcului Vicol.

Primarul Cristian Miclău anunța, la începutul lunii august a acestui an, că „moștenitorii cunoscutului samsar imobiliar din Băile Herculane B.G. (n.r. – Blăgniceanu Gheorghe), încearcă a aduce din nou în «curtea» lor parcarea publică a orașului. Acest faimos «colecționar» de terenuri, fost funcționar al Primăriei, apoi șef la Cartea Funciară, a reușit de-a lungul anilor să dea mari bătăi de cap proprietarilor de terenuri persoane fizice, precum și proprietății publice a orașului.” Asta după ce în parcarea din zona centrală au fost efectuate anumite măsurători, de care angajații Primăriei nu au avut cunoștință.

Nici nu era nevoie, arată Cristian-Gabriel Horvath, nepotul lui Sorin Blăgniceanu și nepotul bunicului Blăgniceanu Gheorghe, proprietari și moștenitori de drept ai defunctei Blăgniceanu Aurora, după cum susține acesta cu mai multe sentințe judecătorești în mână. De fapt, Primăria Băile Herculane le-ar fi ocupat în mod nelegal proprietatea și ar fi organizat o parcare de pe urma căreia încasează sume de bani necuvenite.

„Informațiile prezentate în articolul apărut în ediția online a cotidianului EXPRESS DE BANAT, din data de 9 august 2021, Moștenitorii unui samsar imobiliar dau atacul la proprietățile statului din Băile Herculane cu privire la situația juridică a terenului pe care Primăria Băile Herculane a organizat parcarea cunoscută ca «parcarea publică» din Str. Castanilor nr.4 sunt neadevărate și reprezintă susțineri ale Primăriei Băile Herculane, fără nicio bază juridică, cu privire la care încă din 2002 instanțele judecătorești au stabilit că nu corespund adevărului. Terenul în discuție NU este și NU a fost niciodată domeniul public al Orașului Băile Herculane. Dimpotrivă, terenul este proprietatea privată a subsemnaților, teren dobândit în mod legal în anul 1995 prin cumpărare de la fostul proprietar, persoană fizică privată. Aceste lucruri au fost definitiv și irevocabil constate de către Curtea de Apel Timișoara prin decizia civilă din 2002, decizie în care Curtea de Apel Timișoara a reținut că terenul/parcarea cu privire la care s-au făcut măsurători la data de 09.08.2021 este proprietatea privată a subsemnaților și aceștia au dreptul de a dispune cu privire la acesta, inclusiv prin contractarea unor specialiști pentru efectuarea de măsurători. Terenul despre care Primăria Orașului Băile Herculane susține că este domeniul public NU se află acolo, ci pe un alt amplasament.”, explică Gabriel Horvath.

Acesta susține că titlul de proprietate asupra parcării respective nu poate fi pus la îndoială, dar cu toate acestea Primăria Băile Herculane comite în continuare un abuz, motiv pentru care s-a și solicitat intervenția Poliției și chiar a organelor de cercetare penală. „Instanțele judecătorești au constatat și în trecut că Primăria Orașului Băile Herculane a ocupat abuziv terenul proprietatea noastră, teren pe care a organizat ca și în prezent o parcare și au obligat-o pe aceasta să îl elibereze și să ridice construcțiile și bunurile pe care le-a amplasat pe acesta prin decizia definitivă și irevocabilă a Tribunalului Caraș Severin 259/13.06.2016, decizie pusă în executare de către Primăria Băile Herculane în decembrie 2016, când a și eliberat terenul pentru a reveni ulterior în aceeași manieră ilegală, ceea ce ne-a determinat să ne adresăm organelor judiciare. Astfel, am formulat o plângere penală în legătură cu ocuparea abuzivă a terenului proprietatea noastră, dosar ce se află în cercetare. Tot noi, proprietarii, suntem cei care am solicitat intervenția organelor de poliție la 9.08.2021 prin apelarea numărului unic de urgență 112, în condițiile în care eram împiedicați, cu încălcarea legii, să ne exercităm drepturile în calitate de proprietari. În urma intervenției organelor de poliție lucrările de cadastru au continuat, iar reprezentanții Primăriei au părăsit proprietatea privată, însă au insistat ca personalul mobilizat de aceștia să taxeze serviciile de parcare să-și desfășoare în continuare activitatea.”, a mai precizat Gabriel Horvath pentru expressdebanat.ro.

Primarul Cristian Miclău, cu alte documente în mână, vede lucrurile total diferit și-i trimite pe reclamanți să-și caute proprietățile în altă parte. „Terenul respectiv e identificat de noi în format ETERA. A fost comisie de la OCPI, a verificat, acolo e parcarea Primăriei. Ei nu pot fi titulari de drept că nu au extras de Carte Funciară în formă autentică. În extrasul CF apare Orașul Băile Herculane, domeniu public, parcare. În actualul extras CF, repet, apare proprietar Orașul Băile Herculane. Ei dacă au terenul despre care vorbesc probabil că îl au în altă parte, nu e identificat. Parcarea e a Primăriei, funcționează și chiar ne-a ajutat mult în acest sezon.”, a comentat edilul-șef din Băile Herculane.

Litigiul dintre Primăria Băile Herculane și familia Blăgniceanu datează din 1998, când s-a solicitat anularea unor contracte de vânzare-cumpărare a mai multor imobile din stațiune pe motiv de fraudă la lege. Instanțele au judecat după ce au găsit la dosar: evidență cadastrală făcută în 1907, documentație cadastrală deteriorată, aproape imposibil de consultat, expertize bazate pe presupuneri, fără să fie efectuate măsurători. Familia Blăgniceanu și moștenitorii săi de drept au o sentință definitivă care confirmă că sunt proprietarii mai multor terenuri, printre care și ai parcării publice. Cartea Funciară de astăzi spune însă altceva, că imobilul la care face referire sentința judecătorească ar fi de fapt altul, parcarea din zona Parcului Vicol aparținând de drept Primăria Băile Herculane. Cel mai probabil două decenii n-au fost suficiente și încep alte și alte procese!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/