Valentin Cârstea, care o bună perioadă de timp a fost purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, a fost reținut de procurorii DNA pentru luare de mită.
Procurorul a fost și profesor la Universitatea „Drăgan” și a fost surprins în timp ce lua mai multe produse electronice și alimente de la un student, care nu se prezentase la examen, dar care ar fi urmat să primească notă.
Potrivit www.opiniatimisoarei.ro, procurorii DNA au făcut percheziții atât acasă la Valentin Cârstea, în Reșița, cât și la biroul acestuia din cadrul Parchetului Tribunalului Caraș-Severin, de unde au ridicat mai multe documente. Surse din rândul anchetatorilor susțin că magistratul este acuzat și că ar fi primit mită pentru darea unei soluții favorabile într-un dosar de urmărire penală, potrivit sursei citate. Valentin Cârstea a fost condus la audieri la sediul Direcției Naționale Anticorupție Timișoara.
UPDATE 1 – Potrivit oficialilor DNA Timișoara, procurorul a predat de bunăvoie toate foloasele pe care le-a obținut și s-a prelevat de dreptul de tăcere. Audierile n-au durat foarte mult, iar magistratul este liber în prezent. Împotriva lui Valentin Cârstea instanța a dispus măsura controlului judiciar.
UPDATE 2 – Procurorii DNA vin cu explicații oficiale
Acuzele care i se aduc procurorului din Reșița sunt: două infracţiuni de luare de mită, fals intelectual, trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale) și complicitate la luare de mită în formă continuată (două acte materiale).
În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut că magistratul, în calitate de cadru didactic, a promovat o persoană, denunțător în cauză, la disciplina pe care o preda, fără ca denunțătorul, student la unitatea de învățământ menționată, să se prezinte efectiv în data şi locul susţinerii acestui examen. În același context, Cârstea a completat documentele de examinare cu nota opt acordată studentului, prin aceasta atestând falsa realitate că studentul s-ar fi prezentat la susţinerea examenului şi că, în urma verificării, ar fi constatat că nivelul cunoştinţelor acumulate de student la acea disciplină s-ar impune a fi apreciate cu nota 8.
Anterior, în cursul lunii august 2013, în urma unei înţelegeri cu denunțătorul, și apoi la data de 23 decembrie 2013, s-a angajat faţă de denunţător că va desfăşura activităţi persuasive pe lângă alte cadre didactice din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Europene „Drăgan” din Lugoj, astfel încât să le determine să îl promoveze ilegal pe denunţător la toate examenele pe care acesta urma să le susţină de-a lungul anilor de studii, inculpatul având reprezentarea împrejurării că studentul nu intenţionează şi nici nu se va pregăti la disciplinele de studiu pentru ca, pe baza propriilor cunoştinţe dobândite, să poată promova acele examene.
În schimbul demersurilor descrise mai sus, inculpatul Cârstea Valentin a primit de la denunţător foloase materiale. Contravaloarea totală a obiectelor primite de magistrat în perioada august 2013 – octombrie 2014 a fost de aproximativ 9.000 lei (aparate electrocasnice, electronice și produse alimentare).
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul de presă transmis de DNA Timișoara.
FOTO: pressalert.ro
Mie mi-a transmis prim procurorul Pârvu Marcela de la același parchet de unde este acest personaj, că o să mă aranjeze ea pentru că mi-am permis să o reclam la Curtea de Apel Timișoara. Acest mesaj mi-a fost transmis în prezența unui echipaj de politie chiar miercuri, 22.10.2014, pe care eu l-am solicitat telefonic. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Caras-Severin, prim procurorul isi învață grefierul cum să nu respecte legea. Ei sunt primii care nu o respectă.
mai nou prtn puscarii ajung cei pusi sa aplice legea.ar trebui pedepsiti mult mai dur decat infractorii ceilalalti!!!