Procedură nouă la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara folosită pentru eliminarea tumorilor la plămâni

poza operatie

Medicii Clinicii de Chirurgie Toracică de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara folosesc chirurgia toracoscopică video-asistată pentru eliminarea tumorilor pulmonare, dar și pentru diagnosticarea altor tipuri de cancer toracic. Până acum, asemenea intervenții presupuneau o operație clasică, toracotomia convențională, cu numeroase riscuri post operatorii.

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara se numără printre puținele unități sanitare din țară în care se utilizează o asemenea procedură chirurgicală.

„Majoritatea intervențiilor se făceau pe cale deschisă care presupune o incizie de toracotomie. Ce înseamnă această toracotomie? Plasarea pacientului pe lateral și o incizie mai jos de axilă, destul de mare. Ce presupune asta? Lezarea spațiului și a nervului intercostal. Durerea era semnificativ crescută față de o intervenție toracoscopică, iar riscul intra și post operatoriu mult mai mare.”, a spus Tudor Mateescu, medic chirurg la „Victor Babeș”.

dr. tudor mateescu

Implementarea noii proceduri a fost posibilă datorită dotării spitalului cu aparatură de ultimă generație: o cameră video specială numită toracoscop care transmite imagini din interiorul cutiei toracice. Calitatea și claritatea imaginii sunt foarte bune și asigură chiar o vizionare 360 de grade a cavității pleurale. Chirurgul realizează câteva incizii mici, la nivelul toracelui, prin care sunt introduse camera video și instrumentele de taiere.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Sunt câteva incizii la nivelul cadranului toracic prin care noi lucrăm. Operăm prin intermediul unor instrumente care se introduc în torace și vizualizăm totul pe monitoare. Referitor la incizie, aceasta este minimă. Cumulate, practic sunt 4 – 5 mici înțepături. De aceea, recuperarea este rapidă și pacientul are o durere foarte mică post operatorie.”, a explicat Tudor Mateescu.

poza operatie 2

Intervenția presupune o perioadă scurtă de spitalizare, o calitate foarte bună a actului operator, limitele de rezecție sunt mult mai bine conturate, iar intervenția chirurgicală în sine este de mai scurtă durată. Procedura depinde însă și de localizarea tumorii, tipul histopatologic și comorbiditățile bolnavului.

Primii 5 pacienți au fost deja operați prin această procedură; intervențiile chirurgicale au decurs fără probleme.