Tragedia de la Piatra Neamț a obligat autoritățile să recunoască existența unor probleme asemănătoare și deosebit de grave în mai toate unitățile spitalicești din țară. Caransebeșul nu face excepție!
Controalele efectuate în spitalele României după incendiul din secția ATI a spitalului din Piatra Neamț a dus la stabilirea unui „diagnostic” îngrijorător. La Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, spre exemplu, există probleme cu oxigenul. „Nu suntem în regulă cu rețeaua de oxigen. Dacă aveam un manager precum Adrian Cican nu aveam problema asta”, a spus mâhnit primarul Felix Borcean.
Adrian Cican, fostul manager al spitalului caransebeșean, a confirmat la rândul său situația, dar a explicat și motivele pentru care sistemul e bolnav și astăzi, când oxigenul e vital pentru pacienții infectați cu COVID-19. „Rețeaua de oxigen este funcțională oricând din punct de vedere tehnic pentru că este nouă. Problema este lipsa oxigenului. Din păcate, fostul manager care a venit după mine a reziliat un contract cu acea stație de oxigen invocând că nu are calitate și că ar trebui angajați oameni. O minciună! Trebuia atunci să se dea peste cap și să ia un stocator de oxigen, nu contează de la ce firmă, și să-i dea drumul pentru că instalația este nou-nouță”, a explicat Cican, astăzi, manager al spitalului din Orșova.
Cican merge mai departe și pune responsabilitatea pentru situația de la Caransebeș în spatele deciziilor politice ale ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care s-a jucat efectiv cu managerii spitalului. „Amestecul politicului în conducere a făcut ca astăzi spitalul din Caransebeș să aibă probleme cu oxigenul. Nu cu rețeaua, care este perfect funcțională, ci pe partea de stocator de oxigen. Este păcat pentru că Primăria a alocat fonduri extraordinare pentru ca spitalul din Caransebeș să dea drumul la ambulatoriu și acum stau acele spații inutilizabile, în condițiile în care mâine s-ar putea da drumul la acel ambulatoriu”, a mai acuzat Adrian Cican.