Problematica etnicilor germani din Caraș-Severin, în atenția prefectului Ioan Dragomir

prefectura la berlin

Prefecții din județele cu o comunitate germană semnificativă s-au întâlnit recent în Berlin, cu ocazia celei de-a XXV-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane privind problematica etnicilor germani din România. La întrunire a participat și prefectul de Caraș-Severin, Ioan Dragomir.

Prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a participat, în perioada 2-3 iunie, la lucrările celei de-a XXV-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane privind problematica etnicilor germani din România, care s-a desfășurat la Berlin, în Republica Federală Germania.

Sesiunea a reunit reprezentanți ai conducerii Forumului Democrat al Germanilor din România, ai asociațiilor sașilor și șvabilor din Germania, ai ministerelor din România și Germania cu atribuții în domeniu, prefecți din județele românești cu o comunitate germană semnificativă, precum și ambasadorii celor două state.

comisie romano germana prefect (1)

În cadrul lucrărilor, s-a discutat stadiul îndeplinirii proiectelor prevăzute în Protocolul încheiat cu ocazia sesiunii precedente a Comisiei mixte (7-8 iulie 2021) și a fost convenită inițierea unor noi proiecte vizând prezervarea și consolidarea identității culturale a persoanelor aparținând minorității germane din România.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

De asemenea, lucrările Comisiei au reliefat eforturile celor două părți pentru continuarea proiectelor actuale și pentru cooperarea în noi proiecte în beneficiul minorității germane din România, în special în domeniile: educație în limba germană, promovare culturală a comunității germane, cu accent pe promovarea tineretului, prezervarea și restaurarea patrimoniului cultural și istoric, protecție socială pentru vârstnici, aplicarea legii prin care s-a extins sfera persoanelor îndreptățite la reparații financiare, prin includerea descendenților de prim grad ai persoanelor constituite prizoniere, deportate și persecutate din motive politice în timpul regimului comunist.

comisie romano germana prefect (2)

Părțile au adoptat Protocolul celei de-a XXV-a sesiuni a Comisiei, în care sunt stabilite principalele obiective de cooperare ale celor două guverne în acest domeniu și cadrul pentru dezvoltarea proiectelor destinate etnicilor germani din România.

În alocuțiunea sa, prefectul Ioan Dragomir a prezentat un raport privind situația etnicilor germani din județul Caraș-Severin (din punct de vedere demografic, economic, educațional, cultural), precum și demersurile întreprinse, împreună cu Forumul Democratic al Germanilor din Județul Caraș-Severin și alte instituții județene, în sprijinul acestora, pentru perioada iulie 2021 – prezent.

publicitate si promovare online banner maxagro